Avocata lui "Borman": Pocurorii i-au creat în grabă un dosar nou, pe fapte vechi

Avocata lui "Borman": Pocurorii i-au creat în grabă un dosar nou, pe fapte vechi

După ce Procuratura Generală a anunțat că procurorii moldoveni au preluat de la ruși dosarul lui Oleg Pruteanu, alias „Borman”, în care este cercetat pentru trafic de droguri, și că acesta a fost reținut din nou acum cinci zile, avocata lui Oleg Pruteanu, Ala Raevschi, spune că dosarul a fost creat în fugă și că acesta are la bază o probă care figurează într-o sentință dintr-un dosar precedent, care s-a epuizat deja. 


Oleg Pruteanu se afla în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13, unde a fost plasat acum un an. Timp de un an, dosarul pentru care acesta a fost reținut anul trecut nu a fost expediat în instanța de judecată și, respectiv, pe 20 septembrie seara, Pruteanu, zis „Borman”, a fost eliberat, așa cum prevede legea. Cu o zi înainte, pe 19 septembrie, potrivit avocatei Ala Raevschi, instanța de judecată respinsese demersul procurorilor prin care aceștia cereau prelungirea mandatului de arestare preventivă pe numele lui cu încă zece zile.


Avocata lui Pruteanu declară că el s-a aflat în detenție preventivă aproape 24 de luni, în dosare diferite, dar în baza aceleiași învinuiri – trafic de droguri, și că în tot acest timp procurorii foloseau de fiecare dată aceleași probe când cereau prelungirea mandatului de arestare preventivă.


„Am presupus că nu o să-i dea drumul, au inventat un dosar penal chiar în 20 septembrie 2019 și au pus că l-au conexat cu acela, nr. 60, care e venit din Rusia. Dar acel dosar din Rusia a venit nu acum, el a fost preluat de dânșii pe 1 februarie 2019 și au prezentat probe din dosarul acesta în timpul solicitărilor de prelungire a arestului preventiv pe tot parcursul anului (…). Chiar și Chitoroagă (n.r. fostul șef al PCCOCS) a ieșit în conferință de presă și a spus că dosarul a venit din Rusia… Ei folosesc niște procese verbale care deja sunt în examinare judecătorească”, a spus avocata Ala Raevschi.


Apărătoarea spune că a adresat azi o scrisoare procurorului general interimar Dumitru Robu, președintelui țării Igor Dodon, prim-ministrei Maia Sandu și președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi în care îi sesizează despre faptul că asupra clientului ei s-a comis un abuz. Raevschi spune că dosarul lui Pruteanu conține probe fabricate, fapt pentru care cere tragerea la răspundere a procurorului Lilian Bacalîm (n.r. am încercat să-l contactăm pe procurorul Lilian Bacalîm, dar acesta are telefonul deconectat; vom încerca să obținem o reacție pe parcursul zilei de mâine).


Avocata spune că va organiza în zilele următoare o conferință de presă pentru a oferi detalii despre dosarul „Borman”.


În prezent, Oleg Pruteanu se află în arest preventiv pentru o perioadă de 25 de zile, în Penitenciarul nr. 13


 


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load