X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Biden examinează cererea Australiei de a închide dosarul în privința lui Assange

11 apr. 16:15   Externe
1592 0

Președintele SUA ia în considerare cererea guvernului australian de a închide procesul de judecată pe numele fondatorului WikiLeaks. Anterior, un tribunal din Marea Britaniei a decis să nu-l extrădeze pentru moment pe Julian Assange, așteptînd garanții de siguranță din partea omologilor americani.

De mai bine de un deceniu, fondatorul Wikileaks, Julian Assange, este urmărit penal de către Departamentul de Justiție al SUA pentru spionaj, după publicarea în 2010 a unor documente care dezvăluiau secrete de stat, relatează euronews.

Jurnalistul australiano-ecuadorian a fost învinuit pe 15 capete de acuzare pentru care riscă pînă la 175 de ani de închisoare.

Procurorii americani susțin că acesta "a încurajat-o și ajutat-o" pe Chelsea Manning, analist al serviciului de informații al armatei americane, să fure documente și dosare diplomatice pentru a le publica pe WikiLeaks, punînd în pericol viețile oamenilor.

Susținătorii lui Assange invocă faptul că, în calitate de jurnalist, acesta a dezvăluit acțiunile ilegale ale SUA în timpul operațiunilor militare din Irak și Afganistan, ceea ce este de interes public și, prin urmare, este protejat de Primul Amendament al Constituției SUA.


Actualul prim-ministru al Australiei, Anthony Albanese, a declarat că eliberarea lui Assange este una dintre prioritățile sale diplomatice: "Declarația președintelui Biden este încurajatoare. Am mai spus înainte, în numele domnului Assange și în interesul național al Australiei, că există o limită pentru orice și că este timpul să punem capăt. Am ridicat această problemă la toate nivelurile și în toate modurile posibile."

În martie, Înalta Curte din Londra a decis să amîne extrădarea lui Assange în SUA, solicitînd garanții juridice din partea omologilor săi americani că activistul nu va fi condamnat la pedeapsa cu moartea dacă va fi extrădat și că toate drepturile sale vor fi respectate. O nouă ședință în această privință este programată pentru luna mai. În cazul în care garanțiile nu vor fi oferite, Assange va putea face apel.

5
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?