Această invenţie poate duce la o nouă revoluţie în ştiinţă

Această invenţie poate duce la o nouă revoluţie în ştiinţă

Ceasurile atomice sînt capabile de cele mai precise măsurători, dar pentru că sînt foarte complexe, utilizarea lor a fost posibilă doar în laboratoare.


Pînă acum, cînd un grup de fizicieni germani de la Physikalisch-Technische Bundesanstal a creat un ceas atomic care foloseşte atomii de stronţiu pentru a măsura timpul cu o precizie uimitoare.


Tehnologia presupune monitorizarea oscilaţiilor regulate ale atomilor prinşi în lasere. În acest caz, atomii de stronţiu au fost răciţi la o temperatură puţin peste zero absolut şi a fost conţinută de pattern-ul de interferenţă a două impulsuri laser, care duc la oscilaţia extrem de regulată a atomului, scrie Science Alert.


Ceasul atomic/optic potrabil nou-creat nu este la fel de precis ca cel mai performant ceas atomic, care pierde o secundă la fiecare 15 miliarde de ani - timp mai mare decît vîrsta Universului. Totuşi, este suficient de precis pentru a măsura schimbările de gravitaţie, aşa cum a descoperit echipa de savanţi.


Se ştie că gravitaţia influenţează materia, lumina şi, de asemenea, se ştie că influenţează şi timpul - acolo unde gravitaţia e mai puternică, timpul curge mai lent. Nu am putea măsura oscilaţiile cu instrumentele tradiţionale, dar ceasurile atomice sînt atît de precise încît înregistrează aceste diferenţe minuscule.


Domeniul se numeşte geodezie relativistă, efectul fiind prezis de teoria relativităţii generale a lui Albert Einstein.


Oscilaţiile gravitaţionale au fost măsurate de ceasurile atomice din laborator, dar un ceas atomic portabil ca acesta lărgeşte orizontul de posibilităţi, putînd pe viitor să fie folosit în moduri mult mai flexibile, în spaţiu, la diferite altitudini pe orbita Pămîntului sau a altor planete şi, de asemenea, pot monitoriza schimbările de nivel ale apei, putînd stabili un sistem de referinţă unificat.


Deşi cercetătorii recunosc că acurateţea ceasului atomic portabil este sub limita ceasurilor atomice convenţionale, studiul dovedeşte principiul, iar „ceasurile optice sînt considerate viitoarea generaţie a ceasurilor atomice - operînd nu numai în laborator, dar şi în instrumente mobile de precizie”, a precizat Christian Lisdat, membru al echipei de cercetare.


Lucrarea a apărut în jurnalul Nature Physics.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load