Precizări în legătură cu declaraţia conform căreia „România nu recunoaşte Guvernul Maiei Sandu”

Precizări în legătură cu declaraţia conform căreia „România nu recunoaşte Guvernul Maiei Sandu”

Ambasada României în Republica Moldova a publicat un comunicat de presă din partea Ministerului Afacerilor de Externe din România. Asta după ce ieri în spaţiul public au apărut informații conform cărora „România nu recunoaşte Guvernul Maiei Sandu”.


Mai jos vă prezentăm textul integral: 


"Avînd în vedere evoluțiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliții guvernamentale și a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019, România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog.


România își exprimă deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, care este baza esențială a relației bilaterale, în condițiile în care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneriat Strategic și va continua ferm și consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE.


De asemenea, în același context, România consideră foarte important angajamentul clar al Republicii Moldova pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare România-Republica Moldova.


Totodată, România apreciază de relevanță majoră continuarea poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european.


România subliniază importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova.


România reiterează apelul la calm și reținere  și evidențiază necesitatea respectării principiilor statului de drept și a asigurării unei tranziții pașnice și inclusive, pentru ieșirea din criză.", scrie în mesaj.

Noul Guvern condus de Maia Sandu a fost recunoscut de către Uniunea Europeană şi SUA, iar numeroşi parteneri internaţionali au transmis mesaje de susţinere şi apeluri la calm şi dialog politic.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load