Declarația antiunire nu a fost susținută de Parlament

Declarația antiunire nu a fost susținută de Parlament

Propunerea PSRM cu privire la adoptarea unei declarații de condamnare a acțiunilor unioniste în Republica Moldova a fost examinată astăzi în plenul Parlamentului, notează Noi.md.


Socialiștii au insistat ca îndemnurile la lichidare și subminare a statului promovate la nivel local să fie condamnate și penalizate. „Această declarație va fi un fel de examen: care și cît de patriot este, să vedem cine într-adevăr ține la Republica Moldova și este pentru contracararea acestor acțiuni antistatale”, a declarat deputatul PSRM Grigore Novac.


Propunerea de a adopta o astfel de declarație a fost susținută de deputații comuniști, care au amintit că, în 2016, majoritatea deputaților, inclusiv cei din PD, au adoptat o declarație cu privire la inviolabilitatea suveranității și independenței statului.


„Noi deja am condamnat cazurile tot mai frecvente prin care se contestă statalitatea și este promovat îndemnul la lichidarea statului, prin alipirea la un alt stat. Condamnarea acestor acțiuni deja a avut loc, inclusiv cu votul PD. Ne pare stranie poziția de astăzi a PD”, a declarat șefa fracțiunii parlamentare a PCRM, Ina Șupac.


În replică, deputatul PD Marian Lupu a remarcat că, prin inițierea discuțiilor despre unionism și statalitate, socialiștii își fac interesele electorale, iar din acest considerent, declarația antiunire nu va fi susținută.


„Toată această lupta inventată cu centenarul și apărătorii statalității este una virtuală, care nu are un impact practic. Întărirea suveranității țării se face nu printr-un război de declarații, dar prin piloni adevărați – economie, locuri de muncă, bunăstare”, a spus Lupu.


El a adăugat că pentru democrați „statalitatea Republicii Moldova este o axiomă”, iar discuțiile în jurul acestui subiect sînt inutile.


În urma dezbaterilor, majoritatea deputaților nu au susținut includerea pe ordinea de zi a declarației antiunire propusă de PSRM.


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load