Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Un nou termen pentru construcția noii pușcării

7 mar. 10:15   Societate
2296 0

Republica Moldova a pierdut zeci de mii de euro, după ce deținuții s-au plîns pe condițiile proaste din închisori.

Asta a determinat autoritățile încă acum 12 ani să lanseze inițiativa de a construi un penitenciar nou, doar că proiectul s-a tot tergiversat. Acum, actuala guvernare spune că are un nou plan și, respectiv, un nou termen. Pușcăria, care va avea o capacitate de o mie de persoane, urmează să fie construită și dată în exploatare în trei ani, scrie tv8.

Din 30 de celule din Penitenciarul 13 din Chișinău, niciuna nu respectă norma prevăzută de lege, de patru metri pătrați pentru fiecare persoană. Dar ăsta e răul cel mai mic, pe lîngă mizeria și mirosul insuportabil, toaleta este separată de restul încăperii doar de o draperie.

Același tablou este în majoritatea închisorilor din Moldova iar acesta ete motivul principal pentru condamnarea țării noastre la CEDO. Asta deși, în fiecare an, statul alocă bani pentru efectuarea lucrărilor de reparații în pușcării. La Penitenciarul numărul 13, în ultimii cinci ani, s-au cheltuit pentru asta în jur de zece milioane de lei.

„A fost divizată baia de restul celulei. Pînă acum a fost baia așa într-un colț. Geamurile au fost totalmente schimbate. Gratiile au rămas numai un nivel, pînă acum erau două sau trei nivele”, a declarat directorul Penitenciarului nr.13, Andrei Saracuța.


Potrivit administrației penitenciarului, au fost renovate 140 de celule, centrul medical și bucătăria unde unii deținuți încadrați în cîmpul muncii gătesc pentru restul colegilor.

„În 2024, un punct primordial este finisarea reparației încăperilor unde au loc întrevederile deținuților cu avocații sau alți subiecți ai procesului de urmărire penală. Suntem aproape de finisarea reparației capitale la blocul de femei. Vrem să reparăm și baia, unde sînt escortate săptămînal sau la necesitate condamnatele”, a menționat directorul Penitenciarului nr.13, Andrei Saracuța.

Timp de 26 de ani, de cînd Curtea Europeană a Drepturilor Omului examinează plîngerile depuse împotriva Republicii Moldova, țara noastră a fost condamnată de 48 de ori pentru condițiile proaste de detenție. Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, numai anul trecut, 15 persoane care își ispășeau pedeapsa în Penitenciarul 13, au fost puse în libertate, după ce s-au plîns pe condițiile degradante din detenție, iar cifra acestora pe țară este de 81. Pe lîngă reducerea termenului de detenție, aceste persoane s-au ales și cu despăgubiri bănești, în valoare totală de peste 1,3 mln de lei.

Doar în ultimii șase ani, suma prejudiciului adus statului, în urma condamnărilor CEDO, a ajuns la circa 100 de mii de euro, echivalentul a circa două milioane de lei. Încercînd să soluționeze această problemă, în 2011, cînd premier era Vlad Filat, autoritățile au anunțat că va fi construit un nou penitenciar, cu condiții mai bune pentru deținuți. Doar că proiectul a tot fost tergiversat, iar asta a dus la creșterea cheltuielilor. Dacă în 2013 se estima că, pentru asta ar fi nevoie de 45 de milioane de euro, acum suma este mai mare cu circa 30 de milioane. 49 de milioane de euro urmează să fie împrumutate de stat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, un milion ne este oferit sub formă de grant, iar alte 22,6 milioane de euro vor fi alocate din bugetul național.

După 12 ani de tergiversări, acum Guvernul Recean promite că pînă în 2028 noul penitenciar va fi gata. Doar că, din cauza costurilor prea mari, a fost redusă capacitatea acestuia, față de cea prevăzută inițial în proiect de la 1500 la 1050.

Noul penitenciar va fi construit în zona industrială de pe strada Uzinelor din sectorul Ciocana al capitalei. Autoritățile planifică pînă la finele acestui an să găsească o firmă de construcție care să se ocupe de lucrări. Acestea ar urma să înceapă la începutul lui 2025 și să dureze cel mult trei ani.

Toate lucrările organizatorice au fost puse pe seama Oficiului Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiecte, cu sediul în Moldova. Acum urmează votul Parlamentului pentru o rectificare la capitolul finanțare, după care va fi lansat concursul pentru identificarea unei companii de construcție. Modificările la proiect includ și mijloace de eficiență energetică.

Autoritățile nu pot spune, deocamdată, ce se va întîmpla cu actuala clădire a Penitenciarului 13, aflată în centrul istoric al capitalei.

Penitenciarul numărul 13 de tip închis, numit în perioada țaristă „castelul închisoare”, a fost construit în anul 1850. Acum acolo sînt deținute și persoanele puse în arest preventiv. De-a lungul anilor, în această pușcărie și-au ispășit pedeapsa și mai mulți politicieni cunoscuți: începînd cu militarul și revoluționarul rus din Basarabia, Grigore Cotovschi, pînă la fostul premier, Vlad Filat, și oligarhul Veaceslav Platon.



0
2
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?