COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

A primit Filat 5,5 milioane de euro de la Șor? Decizia CSJ

A primit Filat 5,5 milioane de euro de la Șor? Decizia CSJ

Fostul premier Vlad Filat încearcă să demonstreze că nu a fost beneficiarul a 5,5 milioane de euro care ar fi ajuns pe contul companiei „Rodos Overseas” deschis la „Banca Socială”, bani care i-au fost atribuiți prin sentința Judecătoriei Buiucani din 27 iunie 2016 și pe care trebuie să-i întoarcă statului.

Filat a cerut „Băncii Sociale” să-i elibereze informațiile ce țin de rulajele bancare pe contul firmei „Rodos Overseas”, însă instituția a refuzat să ofere datele, motivînd că acesta nu este clientul băncii şi nu a avut careva relații cu banca legate de activitatea firmei din Belize.

Fostul premier s-a adresat în instanța de judecată și a cerut ca „Banca Socială” să fie obligată să-i elibereze informațiile despre rulajele contului. Acesta a motivat că, potrivit sentinței Judecătoriei Buiucani din 27 iunie 2016, el ar fi primit, prin intermediul companiei „Rodos Overseas” ( înregistrată în Belize, avînd formal în calitate de asociat unic pe Costea Costică, însă gestionată de facto de Ion Rusu) suma de 5,5 milioane euro, ceea ce constituie 102 144 900 lei.


Banii au fost transferați de pe contul companiei „Dovastra Capital” care este gestionată de Ilan Şor și provin dintr-un credit de 7 008 948 dolari acordat de „Banca Socială”, la 29 septembrie 2014, firmei „Biro Media”, care de asemenea este gestionată de Ilan Şor.

Vlad Filat susține că nici el, nici alte persoane împuternicite de dînsul nu au ridicat banii din contul „Rodos Overseas”. „Suma de bani, care se pretinde că a fost primită de către reclamant pe contul bancar al acestei companii, a fost utilizată în alte plăți ulterioare de către societatea subscrisă fără aprobarea tranzacției de către persoanele autorizate. Reclamantul a menționat că, pentru a identifica circumstanțele de fapt ale acestei situații, precum şi împrejurările reale în care s-au realizat aceste transferuri bancare, dacă ele au fost efectiv realizate, este necesară eliberarea informaţiei cu privire la rulajul bancar al contului curent deschis la „Banca Socială”, se spune în hotărîrea instanței de judecată.

Banca a motivat în instanță că Vladimir Filat nu este înregistrat în calitate de persoană împuternicită să gestioneze conturile „Rodos Overseas” LTD şi astfel nu-i acordă dreptul de a obține informație ce constituie secret bancar.

Atît prima instanță, cît și Curtea de Apel Chișinău au dat dreptate băncii, iar pe 30 octombrie și Curtea Supremă de Justiție a respins recursul lui Filat.

Magistrații au motivat că „instanţa de recurs nu verifică modul de apreciere a probelor de către instanţele de fond şi de apel. Instanţa de recurs poate interveni în materia probaţiunii doar sub aspect procedural şi anume dacă se invocă că instanţa de apel a apreciat în mod arbitrar probele, încălcînd în mod flagrant regulile de apreciere a probelor stabilite de Codul de procedură civilă. Din recursul declarat nu rezultă că instanța a apreciat arbitrar probele”.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load