Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cîţi bani a atras Serviciul Vamal la bugetul de stat în 2017

4 ian. 2018,, 12:01   Societate
2463 1

În 2017, Serviciul Vamal a adus la bugetul de stat peste 20 de miliarde de lei, în creştere cu 3 miliarde de lei faţă de 2016. Anunţul a fost făcut astăzi, 4 ianuarie, de către directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit lui Vrabie, citat de NOI.md, pe parcursul anului trecut s-a înregistrat o creştere a numărului declaratiilor vamale atît pe import, cît şi pe export.

„În 2017, pe export, valoarea mărfurilor a constituit 54 de miliarde de lei, cu 14% mai mult faţă de 2016, iar pe import, valoarea mărfurilor a constituit 62 de miliarde, în creştere cu 1%”, a declarat şeful Serviciului Vamal.

Totodată, în perioada vizată, au fost întocmite 37 de procese-verbale cu privire la contravenție şi aplicate amenzi în sumă de 87 517 lei. În aceeași perioadă, fluxul unităților de transport a constituit 98 552 de traversări. Cele mai mari valori de trafic sînt consemnate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămîn a fi Leușeni și Sculeni, cu 16 101 și, respectiv, 11 576 de traversări.

Rezultatele bune pe care le-au înregistrat anul trecut angajaţii Serviciului Vamal se datorează unei munci asidue, iar preocuparea pe care o vor avea şi în 2018 este armonizarea legislaţiei vamale.


Astfel, printre planurile mari, Vitalie Vrabie a menţionat că în acest an urmează să fie modernizate mai multe puncte de trecere a frontierei, pentru care deja s-au găsit bani.

„În 2018 ne propunem construcţia a trei zone de control vamal la postul de frontieră Costeşti-Stînca, Sculeni şi Giurgiuleşti. Proiectele se află în proces de proiectare, am intrat în posesia terenurilor, iar în martie vom începe construcţiile şi în vară sau toamnă ele vor fi date în exploatare. Prima zonă de control va fi construită la Vama Sculeni, iar pentru asta avem nevoie de 20 de milioane de lei, bani pe care îi avem deja în bugetul Serviciului Vamal”, a explicat Vrabie.

Potrivit lui, o preocupare majoră pentru acest an este şi crearea unui centru de inteligenţă pe dimensiunea antifraudă, precum şi a unui centru de instruire continuă a inspectorilor vamali.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?