Imaginile Chișinăului din sec. XIX (FOTO)

Imaginile Chișinăului din sec. XIX (FOTO)

Vă prezentăm o serie de imagini care au circulat în presa internațională în perioada războiului ruso-turc din 1877-1878, perioadă în care Chişinăul se afla în centrul atenției opiniei internaționale.


În anul 1877 o bună parte a locuitorilor plantei au aflat pentru prima dată de existența orașului nostru. De această dată cauza nu a fost una fericită — războiului ruso-turc, chiar dacă acest război a fost un prilej pentru unele state să-și obțină independența (România, Bulgaria, Serbia).


Cum a reușit Chișinăul să ajungă în centrul atenției întregii lumi. Anume la Chișinău, țarul rus Alexandru al II-lea a declarat război Imperiului Otoman, pe terenul de hipism (astăzi, sectorul Rîcani, între străzile Dimo, Kiev și bulevardul Moscovei). Anume în orașul nostru se afla cartierul general al Comandamentului Suprem al oștii rusești condusă de cneazul Nikolai Nikolaevici (această clădire s-a păstrat pînă în zilele noastre). La Chișinău au fost trimiși corespondenții celor mai importante instituții de presă din lume, care informau în regim operativ cititorii despre acțiunile țarului.


Multe dintre știri au fost însoțite de ilustrații. În acea perioadă fotografia nu era prea răspîndită, iar ilustrațiile din ziare erau desenate. Anume din această cauză nu trebuie să ne așteptăm la o coincidență de sută la sută cu realitatea. Unele desene erau făcute schematic, din memorie, iar uneori în baza mărturiilor unor martori oculari.


Cu toate acestea, desenele prezintă un interes sporit, pentru că anume cum așa cum au fost concepute acestea, Chișinăul a fost prezentat lumii. Imaginile prezentate mai jos aparțin publicației «LE MONDE ILLUSTRE» (Franța) și «THE GRAPHIC» (Marea Britanie). Aceste ilustrații au apărut, de asemenea, în unele publicații italiene și germane.


Centrul orașului. Actualul bulevard Ștefan Cel MareVechiul bazarScuarul catedralei - 1877Locul pe care astăzi se află Stadionul RepublicanOstașii ruși la ChișinăuFrontiera pe Prut (Ungheni)Comandantul suprem într-o plimbare în parcul catedraleiUn corespondent prins de viscolOstașii ruși la gara feroviară de la ChișinăuGara ChișinăuSoldații ruși la ChișinăuCasa CatargiCalea feratăÎn pofida faptului că războiul din 1877-1878 a fost unul important pentru istoria Europei, în care orașul nostru a avut un rol central, întîlnim foarte rar mențiuni despre aceste evenimente istorice. Există un basorelief instalat în perioada sovietică în memoria voluntarilor bulgari (bul. Ștefan cel mare 73). Pe sediul fostului Comandament Suprem nu există nicio placă informativă. Nu s-a păstrat nici capela ridicată în memoria voluntarilor bulgari. În ultimii ani această capelă a fost distrusă, fiind pierdută pentru istorie.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load