X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

În SUA a fost desecretizată o parte din arhivele despre asasinarea lui Kennedy

27 oct. 2017,, 20:30   Externe
6553 0

Baza deschisă a Oficiului Național al Arhivelor și Înregistrărilor din Statele Unite a fost completată cu 2891 de documente privind cazul asasinării fostului președinte american John F. Kennedy în 1963 la Dallas.

Dezvăluirea informațiilor se realizează în temeiul Actului "privind colectarea materialelor despre asasinarea președintelui John F. Kennedy din 1992". La rîndul său, președintele SUA, Donald Trump, a solicitat instituţiilor responsabile de publicarea documentelor să nu divulge anumite documente din cauza posibilei prejudicieri a securității naționale a țării.

După cum a clarificat ziarul The Guardian, documentele desecretizate conțin, de asemenea, reacția URSS la asasinarea lui Kennedy, care a fost interceptată de serviciile americane de informații. La Moscova, în 1963, asasinarea președintelui a fost percepută ca o conspirație a celor de ultra-dreapta, orientată spre creșterea tensiunilor în relațiile cu URSS. Moscova se temea că, "în absența conducerii, vreun general iresponsabil ar putea lansa o rachetă spre Uniunea Sovietică", a precizat ziarul.

Reamintim că la sfîrșitul lunii octombrie expiră termenul de 25 de ani privind declasificarea documentelor de arhivă despre asasinarea președintelui american. Washingtonul a publicat deja unele documente în luna iulie a acestui an și intenționează să deschidă o altă parte la sfîrșitul lunii aprilie 2018.


John Fitzgerald Kennedy a fost asasinat pe 22 noiembrie 1963, în timpul unei călătorii la Dallas, Texas. Președintele a fost rănit cu o împuşcătură dintr-o armă cu lunetă. Se considera că a împuşcat Lee Harvey Oswald, care a fost ucis la două zile după moartea celui de-al 35-lea președinte.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?