Dezvăluirea informațiilor se realizează în temeiul Actului "privind colectarea materialelor despre asasinarea președintelui John F. Kennedy din 1992". La rîndul său, președintele SUA, Donald Trump, a solicitat instituţiilor responsabile de publicarea documentelor să nu divulge anumite documente din cauza posibilei prejudicieri a securității naționale a țării.
După cum a clarificat ziarul The Guardian, documentele desecretizate conțin, de asemenea, reacția URSS la asasinarea lui Kennedy, care a fost interceptată de serviciile americane de informații. La Moscova, în 1963, asasinarea președintelui a fost percepută ca o conspirație a celor de ultra-dreapta, orientată spre creșterea tensiunilor în relațiile cu URSS. Moscova se temea că, "în absența conducerii, vreun general iresponsabil ar putea lansa o rachetă spre Uniunea Sovietică", a precizat ziarul.
Reamintim că la sfîrșitul lunii octombrie expiră termenul de 25 de ani privind declasificarea documentelor de arhivă despre asasinarea președintelui american. Washingtonul a publicat deja unele documente în luna iulie a acestui an și intenționează să deschidă o altă parte la sfîrșitul lunii aprilie 2018.
John Fitzgerald Kennedy a fost asasinat pe 22 noiembrie 1963, în timpul unei călătorii la Dallas, Texas. Președintele a fost rănit cu o împuşcătură dintr-o armă cu lunetă. Se considera că a împuşcat Lee Harvey Oswald, care a fost ucis la două zile după moartea celui de-al 35-lea președinte.
Adăuga comentariu