X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ceaiul de podbal: la ce ne ajută

6 iun. 2021,, 03:01   Sănătate
6065 0

Podbalul este o plantă utilizată în special sub formă de ceai deoarece poate reduce inflamația și poate trata tusea cronică.

Podbalul (Tussilago farfara) este o floare din familia margaretelor, cultivată din vechime pentru proprietățile sale medicinale. Utilizată sub formă de ceai, se pare că tratează probleme de sănătate precum infecții respiratorii, tuse, dureri în gît, gută, gripă. Cu toate acestea, podbalul este o plantă controversată, deoarece unele cercetări au asociat unele dintre sunstanțele cheie din această floare cu leziuni hepatice, cheaguri de sînge și chiar cancer.

Ce beneficii potențiale are podbalul?

Studiile în eprubete și cele pe animale au arătat că podbalul poate avea mai multe beneficii pentru sănătate.

Poate reduce inflamația

Podbalul este adesea folosit ca remediu natural pentru afecțiuni inflamatorii precum astmul și guta, un tip de artrită care provoacă umflături și dureri articulare. Deși cercetările cu privire la aceste boli specifice lipsesc, mai multe studii indică faptul că această floare poate avea proprietăți antiinflamatorii.


Un studiu¹ a constatat că tussilagona, o componentă activă din podbal, a redus mai mulți markeri inflamatori la șoarecii cu colită indusă de medicamente, o afecțiune caracterizată prin inflamație intestinală. Într-un alt studiu efectuat la șoareci, tussilagona a ajutat la blocarea căilor specifice implicate în reglarea inflamației. Totuși, pentru a confirma aceste efecte pozitive, este nevoie și de cercetări efectuate pe oameni.

Ar putea fi benefic pentru sănătatea creierului

Unele cercetări sugerează că podbalul ar putea ajuta la protejarea sănătății creierului. De exemplu, într-un studiu realizat în eprubete, extractul de podbal a prevenit deteriorarea celulelor nervoase și a luptat împotriva radicalilor liberi dăunători, acei compuși care contribuie la dezvoltarea bolilor cronice.

În mod similar, un studiu² pe animale a arătat că administrarea extractului de podbal la șobolani a ajutat la protejarea celulelor nervoase, la prevenirea morții țesuturilor din creier și la reducerea inflamației. Ar fi nevoie, însă, și de studii efectuate pe oameni pentru a clarifica aceste beneficii.

Poate trata tusea cronică

În medicina tradițională, podbalul este adesea folosit ca remediu natural pentru afecțiuni respiratorii, cum ar fi bronșita, astmul și tusea convulsivă. Cercetările efectuate pe animale sugerează că această plantă ar putea fi eficientă împotriva tusei cronice cauzate de aceste afecțiuni.

Un studiu efectuat pe animale a constatat că tratarea șoarecilor cu un amestec de compuși din podbal a ajutat la reducerea frecvenței tusei cu pînă la 62%, în timp ce secreția de spută a crescut, iar inflamația a scăzut. Într-un alt studiu efectuat pe șoareci, administrarea orală de extracte din mugurii florilor acestei plante a scăzut frecvența tusei și a crescut timpul dintre episoadele de tuse. În ciuda acestor rezultate promițătoare, sînt necesare mai departe studii umane de înaltă calitate.

Ce efecte secundare are podbalul?

Deși podbalul are potențialul de a oferi mai multe beneficii pentru sănătate, există și o serie de îngrijorări cu privire la siguranța acestui remediu. Acest lucru are legătură cu faptul că podbalul conține alcaloizi pirolizidinici care pot cauza leziuni hepatice acute și cronice atunci cînd sînt luați pe cale orală.

Mai multe rapoarte de caz au asociat unele produse și suplimente pe bază de podbal cu efecte secundare grave și chiar cu deces. Într-un studiu, o femeie a băut ceai de podbal pe tot parcursul sarcinii, ceea ce a dus la blocarea fatală a vaselor de sînge care duc la ficatul nou-născutului.

Într-un alt caz, un bărbat a dezvoltat un cheag de sînge în plămîni după ce a luat un supliment pe bază de podbal și alte cîteva plante. Unii alcaloizi pirolizidinici sînt, de asemenea, considerați a fi cancerigeni³. De fapt, s-a dovedit că senecionina și senkirkina, doi alcaloizi pirolizidinici, provoacă daune și mutații ADN-ului.

Deși cercetările cu privire la efectele podbalului la om sînt insuficiente, un studiu a menționat că administrarea unor cantități mari de podbal la șobolani timp de un an a făcut ca 67% dintre aceștia să dezvolte o formă rară de cancer la ficat. Ca atare, podbalul este listat în baza de date a plantelor otrăvitoare a Administrației Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) și folosirea lui pentru oameni este chiar interzisă în anumite țări.

Remediile cu podbal - sînt sau nu sigur de administrat?

Deși utilizarea podbalului este interzisă în anumite țări, oamenii de știință au dezvoltat variații ale acestei plante care nu conțin acei compuși nocivi și care sînt o alternativă sigură pentru utilizarea în suplimentele pe bază de plante. Totuși, cel mai bine este ca aportul să fie moderat pentru a evita orice efecte adverse.

Dacă o persoană bea ceai de podbal, e indicat să nu depășească o cană, cel mult două (240-475 ml) pe zi, pe o perioadă de cel mult 3 luni. În cazul utilizării tincturii de podbal, și aceasta trebuie utilizată numai conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Atenție, podbalul nu este recomandat sugarilor, copiilor și nici femeilor însărcinate. Dacă o persoană are boli de ficat, probleme cardiace sau alte afecțiuni pentru care primește tratament, cel mai bine este să ceară sfatul medicului înainte de a lua suplimente cu podbal sau de a bea ceai de podbal.

Ce alte remedii naturale pentru tuse sînt sigur de utilizat?

  • Gargara cu apă și sare. Deși poate părea ineficient, o gargară cu apă și sare chiar ajută la calmarea iritațiilor gîtului care provoacă tusea. Se amestecă o jumătate de linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă și se face gargară. Este important să se apeleze la acest remediu imediat ce apar simptome de gît iritat și tuse.
  • Mierea. Potrivit unui studiu, mierea poate calma tusea mai eficient decît medicamentele care conțin dextrometorfan, un inhibitor al tusei. O linguriță de miere se amestecă într-o ceașcă de apă caldă și lămîie și se bea lichidul.
  • Menta. Frunzele de mentă sînt recunoscute pentru proprietățile lor de tratare, mentolul contribuind la calmarea gîtului iritat de tuse și acționînd ca un descongestionant, care ajută la descompunerea mucusului. Se poate bea ceai de mentă sau de inhalează vaporii de mentă dintr-o baie de aburi.
  • Cimbrul. Unele cercetări sugerează că esența extrasă din frunzele de cimbru amestecate cu iederă poate ajuta la calmarea tusei, precum și a bronșitei pe termen scurt. Frunzele conțin compuși numiți flavonoizi care relaxează mușchii gîtului implicați în tuse și diminuează inflamația.
2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?