Fumatul pasiv provoacă demența

10 noi. 04:30   Sănătate
684 1

Cancerele, în special cel pulmonar, bolile cardiovasculare au în comun un factor cauzator: țigara. Iată că la acest șir de nenorociri provocate de țigară specialiștii britanici mai adaugă unul: riscul de demență.

Cercetătorii de la King’s College din Londra au publicat un studiu în revista consacrată domeniului complex al îmbătrînirii "Age and Ageing", care aduce dovezi clare asupra legăturii directe dintre tabagism și creier. A fuma ar putea afecta capacitatea de memorare, de învățare, de gîndire.

Studiul britanic are ca scop "explorarea relației între riscurile cardiovasculare și declinul funcțiilor cognitive în cazul persoanelor cu vîrste de peste 50 de ani. Au fost selectate pentru acest studiu 8.800 de persoane, care au fost supuse unor teste speciale aproximativ opt ani. Testele au constat între altele în memorarea și folosirea unor cuvinte noi, precizarea într-un anumit timp a numelui cît mai multor animale etc. Subiecții au fost de la început grupați în "fumători" și "nefumători".

Autorii studiului sînt de parere că există o relație clară între tabagism și rezultatele mediocre obținute la aceste teste. În mod surprinzator, potrivit opiniei acestora, tensiunea arterială și kilogramele peste greutatea normală afectează mai puțin creierul, comparativ cu tabagismul. Doctorul Alex Dregan, unul dintre cercetători, declară pentru BBC News că este de datoria specialiștilor de a informa prompt asupra necesității de a face schimbări radicale în stilul de viață, pentru a elimina riscurile de demențe.

Studiile au arătat în repetate rînduri existența unei legături între fumat și o tensiune arterială ridicată, ceea ce crește riscul declinului cognitiv și al demenței, iar această cercetare se adaugă listei de dovezi", a declarat dr Simon Ridley, reprezentant al organizației Alzheimer Research, din Marea Britanie.


În celălalt colț al lumii, studiile indică faptul că tabagismul scurtează viața. 23 de ani au monitorizat cercetătorii japonezi implicarea tabagismului în reducerea speranței de viață. Concluziile colectate din studierea stilului de viață al 68.000 de persoane - femei și bărbați - arată că renunțarea la fumat înainte de împlinirea vîrstei de 35 de ani elimină aproape în totalitate riscurile de deces prematur. În plus, potrivit studiului cercetătorilor niponi, cu cît este mai tînăr fumătorul, cu atît este mai expus morții premature.

6
1
0
5
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?