Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Un biocomputer bazat pe celule vii în proces de creare

27 mai. 2019,, 01:00   Ştiinţă şi IT
5617 0

Cînd spunem „computer” cu siguranță ne gîndim la un dispozitiv electronic care procesează o mulțime de informații complexe.

Însă merită să ne amintim faptul că etimologia cuvîntului provine din mijlocul secolului al XVII-lea, iar inițial însemna „cel care calculează”, fără a avea o conotație electronică. Potrivit celor de la New Scientist, o echipă de la ETH Zurich și Universitatea din Basel se îndreaptă spre construirea unor biocomputere, fabricate din celule vii.

„Scoateți cablajul și semnalul electric și înlocuiți-le cu intrări chimice și aveți un calculator viu care răspunde la datele primite și le poate procesa folosind porți logice rudimentare ȘI, NU/OR”, se specifică în studiul publicat în revista Nature Methods.

Toate sistemele digitale se bazează pe porți logice. Prin intermediul unei porți NOT, de exemplu, o intrare binară de 1 devine 0 la ieșire. Acestea sînt lucruri foarte, foarte de bază, dar faptul că o echipă a reușit să obțină un computer biologic pentru a face așa ceva este o realizare remarcabilă. Creierele noastre, mult mai complexe decît computerele, manipulează datele tot timpul. Primim stimuli senzoriali, pe care neuronii noștri îi procesează și reacționăm în consecință. Este într-adevăr atît de surprinzător faptul că o mînă de celule poate acționa ca un calculator primitiv? Răspunsul este evident nu, însă ceea ce cercetătorii de la Universitatea din Basel nu știu încă este cît de performante ar putea deveni aceste biocomputere în viitor.

Biocomputerele sînt un domeniu de cercetare relativ nou. Este incredibil de dificil să se realizeze un astfel de sistem, deoarece materia biologică este mult mai complicată decît circuitele de cupru. Totuși, toate aceste cercetări au un scop precis, și anume ca într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat să se poată realiza biocomputere care să se integreaze perfect cu propria biologie umană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?