Specialiștii de la Universitatea din Lancaster, Marea Britanie, și-au publicat descoperirea în acest sens în biblioteca electronică ArXiv.org.
Experimentul a fost realizat pe smartphone-uri bazate pe Android. În astfel de gadgeturi sînt folosite trei sisteme de identificare a proprietarului: amprenta digitală, parola și cheia grafică, scrie ziarul Izvestia.ru, citat de Noi.md.
Ultima metodă a fost una dintre cele mai populare, fiind considerată una dintre cele mai fiabile, deoarece există aproximativ 400 de mii de moduri de a conecta toate punctele de pe ecran.
Cu toate acestea, oamenii de știință observă că 20% dintre utilizatori nu folosesc mai mult de 12 dintre cele mai comune combinații.
Pentru spargerea telefonului specialiștii au creat programul special SonarSnoop, care permite aflarea parolei grafice de la distanță. Pentru a face acest lucru, aplicația trebuie să fie instalată pe dispozitivul unui hacker și al potențialei lui "victime".
SonarSnoop primește automat drepturile de a controla difuzorul și microfonul și leagă ambele gadgeturi. Apoi aplicația reproduce prin difuzor sunetul la o frecvență inaccesibilă auzului persoanei și analizează sunetul reflectat de obiectele din jur. În acest caz, programul poate captura și analiza mici modificări în poziția difuzorului în timpul introducerii parolei grafice.
Prin natura acestor fluctuații, se stabilește poziția degetului pe ecran. Codul rezultat este afișat pe al doilea smartphone.
Experimentul a fost efectuat numai cu dispozitive bazate pe Android, însă oamenii de știință nu exclud că este posibilă spargerea și a unui smartphone pe bază de iOS.
Adăuga comentariu