Transnistria stiri: 1395
Eurovision stiri: 502

Cercetătorii au găsit rămășițele navei Blythe Star care s-a scufundat în circumstanțe misterioase

6 iun. 2023,, 03:00   Ştiinţă şi IT
1952 0

Cercetătorii australieni au rezolvat misterul vechi de 50 de ani, descoperind rămășițele MV Blythe Star, care s-a scufundat în 1973.

Echipa de cercetători a descoperit locul accidentului în aprilie în timp ce studia o alunecare de teren subacvatică în largul coastei de vest a Tasmaniei, potrivit unei declarații a Organizației federale pentru cercetare științifică și industrială (CSIRO).
Cercetătorii au folosit sonarul pentru a cartografia locul naufragiului. Apoi au trimis două camere subacvatice pentru a inspecta vizual nava, care s-a scufundat la o adîncime de aproximativ 150 m.
La 12 octombrie 1973, MV Blythe Star de 144 de picioare naviga în largul coastei Tasmaniei. Dintr-o dată, corpul s-a spart și nava a început să se umple cu apă. Zece membri ai echipajului au părăsit rapid nava, care naviga de la Hobart la King Island cu o încărcătură de îngrășăminte și butoaie de bere, și au urcat pe o barcă gonflabilă.
Dispariția lor "a declanșat cea mai mare căutare maritimă efectuată vreodată în Australia la acel moment", potrivit CSIRO. Șapte zile mai tîrziu, căutările au încetat.
Dar bărbații au rămas în viață. Ei au petrecut mai mult de o săptămînă pe mare, încercînd să supraviețuiască pe vreme furtunoasă cu praf de glucoză, o cantitate mică de apă conservată și biscuiți. Un membru al echipajului—John Sloan, al doilea inginer—a murit înainte ca barca mică să ajungă la țărm, probabil pentru că nu a reușit să ia de pe nava care se scufunda medicamentele pentru boala cronică de care suferea.
Slabi și flămînzi, ceilalți nouă membri ai echipajului au ajuns în cele din urmă pe peninsula Forestier din Tasmania. Alți doi bărbați, John Eagles și Kenneth Jones, au murit la scurt timp după ce au ajuns la mal. În cele din urmă, trei dintre bărbații care au supraviețuit au reușit să urce pe stîncile abrupte din jurul golfului. Au rătăcit prin deșert pînă au întîlnit un muncitor al unei gospodării forestiere care a putut să-i ducă în cel mai apropiat oraș.
Însă nava a dispărut fără urmă. În ciuda numeroaselor încercări de a o găsi, locația epavei a rămas un mister timp de cinci decenii.
Ce a făcut ca Blythe Star să se scufunde este și acum un mister. După tragedie, Australia a adoptat legi stricte privind siguranța maritimă. Navele trebuie să raporteze acum rutele și locațiile lor prin intermediul Sistemului australian de raportare a navelor, iar toate bărcile de salvare trebuie să fie acum echipate cu balize.
1
0
2
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?