X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

“Zarea”, în ce scop a fost creată și pentru ce luptă?

17 iul. 2018,, 12:25   Societate
4381 2

Organizația obştească "Zarea"- pentru limba rusă” a fost creată pentru a proteja limba de stat – limba moldovenească, precum și pentru a păstra statutul de limbă de comunicare interetnică al limbii rusă în țară. Declaraţia în cauză a fost făcută de către președintele Consiliului Organizației obşteşti "Zarea" Serghei Mișin, în cadrul proiectul video "Replica dnea", transmite Noi.md.

El a reamintit că pe data de 4 iunie curent Curtea Constituțională a adoptat decizia, conform căreia a recunoscut că Legea privind funcționarea limbilor în RSS moldovenească este depășită. Totodată, nici o organizație publică, nicio comunitate din Moldova nu a fost indignată de faptul că limba rusă a încetat să mai fie limbă de comunicare interetnică, că au fost "înlăturate" asemenea limbi precum cea ucraineană, bulgară, găgăuză, ţigănească și altele.

Vorbitorii de limbă rusă din Moldova trebuie să se lupte mai activ pentru drepturile lor. "Dar cel mai important, sîntem surprinși de ce națiunea titulară din Moldova nu este indignată. Căci această lege reglementa că limba moldovenească este limba oficială în Moldova. Asta, în primul rînd, adică asta înseamnă că ei le oferă „carte blache” unioniștilor noștri, prin faptul că Curtea Constituțională a adoptat această decizie, la ordinul lui Mihai Ghimpu și al Partidului Liberal, adică a acelora care militează pentru unionism. Iar noi vrem să ne opunem acestui lucru", a menţionat Serghei Mişin.

"Să nu credeți că dacă organizația noastră se numeşte “Zarea - pentru limba rusă", atunci noi optăm doar pentru limba rusă. Aceste acuzații, care vin din diferite părți că iată din nou vorbitorii de limbă rusă tulbură apele, ridică întrebarea privind rusofobia. Nu, noi nu ridicăm nimic, noi nu chemăm la nici o agresiune. Vrem să protejăm. Vrem să protejăm statul Republica Moldova.

Pentru noi, în calitate de organizație obştească, cel mai important lucru este să păstrăm statutul limbii de stat – al celei moldoveneşti, așa cum este prevăzut în Constituție și în această lege privind funcționarea limbilor, iar pentru noi cel mai important lucru este păstrarea limbii ruse în calitate de limbă de comunicare interetnică. De asemenea, noi dorim să luptăm împotriva celui de-al zecelea articol din Codul învăţămîntului, care "ucide" complet toate limbile, nu numai limba rusă, ci și limba ucraineană, limba ţigănească, limba găgăuză, limba bulgară etc.", a subliniat președintele Consiliului de administrație al Organizației obşeteşti "Zarea".


El a reamintit că nici într-o regiune a Moldovei, fie că este vorba de Găgăuzia sau de Taraclia, unde locuiesc compact bulgarii, este imposibil să se predea în limba lor azi ca într-o limbă regională, iar acest lucru era stipulat în Legea privind funcționarea limbilor și în Legea privind protecția drepturilor minorităților naționale. Iată aceste drepturi nu sînt respectate”. Și astăzi organizația noastră urmărește scopul de a sistematiza legislația, în primul rînd, pentru a forța puterea noastră executivă şi anume Guvernul de a respecta această legislație din domeniul lingvistic, nu numai în ce priveşte statutul limbii ruse, ci a tuturor limbilor. Ne dorim ca puterea noastră legislativă, adică Parlamentul, să-şi respecte și drepturile și obligațiile de a traduce documentele, așa cum este prevăzut în multe acte normative. Insistăm ca Judecătoriile, instanțele de judecată să fie obligate asigure cu traducători persoanele, care nu cunosc limba de stat, să asigure traducerea documentelor în limba rusă, aşa cum este prevăzut în articolul 24 din Codul de procedură civilă și în articolul 16 din Codul de procedură penală. Să fie tradus conținutul documentului în limba rusă, pentru ca aceleași protocoale privind amenzile să fie traduse în limba rusă sau să fie oferite serviciile unui interpret, în cazul în care persoana nu vorbește limba de stat, astfel încît totul să fie făcut conform legilor", a menţionat Serghei Mișin.

El a subliniat că pînă în prezent nici o organizație nu militează cu adevărat în favoarea unei lupte reale pentru protejarea limbii, culturii și artei, așa cum este stipulat chiar și în ultima Rezoluție APCE din 23 ianuarie 2018, în care se spune clar și se arată că Moldova în calitate de membru al APCE este obligată să respecte cultura și să dezvolte limba și să le asigure studierea limbilor tuturor grupurilor etnice, care locuiesc pe teritoriul ei, este obligată să ofere o treime din numărul de locuri în organele de autoritate publică, adică, în ministere, Parlament, Guvern, este, de asemenea, obligată să traducă toate documentele în limbile acelor comunităţi, care locuiesc în Moldova. Aceste prevederi nu sînt respectate în prezent.

De aceea, organizația noastră a fost creată pentru ca aceste drepturi să nu fie încălcate", a subliniat președintele Consiliului de administrație al Organizației obşteşti "Zarea". "Vrem ca dreptul minorităților etnice și a grupurilor etnice, care locuiesc în țară să fie respectat pe teritoriul Moldovei și dorim, în primul rînd, ca drepturile națiunii, care este de bază aici, adică cea a moldovenilor, să fie respectate. Să fie numiți moldoveni, iar aceasta să fie Republica Moldova și, corespunzător, pentru ca limba de stat pe acest teritoriu să fie anume cea moldovenească. Iată ce scopuri şi obiective are organizația noastră", a continuat președintele Consiliului de administrație al Organizației obşteşti "Zarea". "Noi nu aderăm la nici un partid.

Noi nu dorim să ne implicăm politic în nici un fel. Noi vrem să avem acei susținători, care doresc ca acest stat să fie integru, ca în acest stat să trăiască limba moldovenească, că în acest stat să funcţioneze limba rusă ca limbă de comunicare interetnică, dar și că în acest stat să funcţioneze limbile altor etnici, care trăiesc în Moldova", a încheiat Serghei Mișin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?