Criza energetică stiri: 1711
Cutremure stiri: 386
Eurovision stiri: 420

Vor fi propuse modificări legislative pentru protejarea imaginii minorilor

23 sep. 2020,, 15:45   Societate
1744 0

În ultimii ani a devenit o practică, în special în preajma alegerilor, ca politicienii și partidele politice să utilizeze imaginea copiilor pentru PR politic.

Părinții și pedagogii sînt indignați că imaginea minorilor este utilizată de politicieni fără acordul reprezentanților legali ai acestora. Avocatul poporului pentru protecția drepturilor copiilor intenționează să propună modificări legislative pentru ca astfel de practici să fie sancționate, scrie expresul.md.

Zilele acestea, opinia publică a fost bulversată de imaginea în care apar doi elevi de la gimnaziul din Hiliuți, raionul Rîșcani, în timpul „lansării” de către reprezentanții autorităților publice locale, dar și de către deputatul PSRM Vladimir Mîzdrenco a unui grup sanitar, reparat din bani publici. Elevii, un băiat și o fată, au fost plasați în camera de toaletă, cu o panglică roșie în mîini, iar funcționarii se înghesuiau după ușă, pentru a ieși bine în poze. Deși e pandemie, mască purta doar primarul localității, Alexandru Sandu.

Mama elevei luată de la ore pentru a ține panglica este revoltată de situația în care a fost implicată fetița sa. „Dimineața mi-am trimis copilul la școală ca să învețe. Așa cum fac toți părinții. Cînd a venit acasă mi-a spus că azi a ținut lenta la deschiderea unui veceu. Nu sînt de-acord că directoarea a folosit copilul meu. Încă nu am discutat cu ea despre acest lucru”, afirmă Ludmila Bîlici.

La rîndul său, Nelea Diaconu, profesoară de limba franceză și consilieră locală la Hiliuți, spune că directoarea instituției este responsabilă de siguranța elevilor la școală. Ea regretă incidentul și afirmă că directoarea nu avea dreptul să ia copiii de la ore fără acordul părinților.


Ana Matei, directoarea gimnaziului, nu a dorit să comenteze acest incident, menționînd doar că evenimentul nu a avut conotații politice.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu regretă că legislația electorală nu interzice politicienilor să folosească imaginea copiilor străini, mai ales în alegeri, fără voia părinților sau a reprezentanților legali.

„Conform prevederilor Convenției ONU pentru drepturile copilului, minorul are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale, fiind interzisă orice acţiune de natură să afecteze imaginea publică a copilului sau drepturile acestuia. Din păcate, în țara noastră legiuitorul n-a prevăzut protejarea imaginii copilului în momentul contactului abuziv cu acesta”, a declarat Maia Bănărescu pentru Asociația Presei Independente (API).

Avocatul Poporului intenționează să propună modificări legislative care ar interzice utilizarea imaginilor copiilor de către politicieni.

„O situație și mai gravă se constatată în perioadele electorale, cînd exponenții partidelor și staff-urile acestora exploatează copiii și imaginile lor pentru obținerea dividendelor electorale. În această ordine de idei, în calitatea mea de Avocat al Poporului pentru drepturile copilului, voi monitorizarea folosirea imaginii publice a copiilor în perioada electorală și voi publica constatările. De asemenea, voi propune modificări în legislația electorală, cît și cea penală, pentru introducerea infracțiunii de folosire ilegală a copiilor în campaniile electorale sau în scopul promovării imaginii demnitarilor publici”, afirmă Maia Bănărescu.

Republica Moldova a ratificat Convenția ONU privind drepturile copilului la 12 decembrie 1990 și a intrat în vigoare din 25 februarie 1993.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий