X 
Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1729

Vînzarea-cumpărarea terenului Stadionului Republican urmează să fie aprobată de Congresul SUA

11 apr. 2022,, 14:30   Societate
2533 0

Autoritățile Republicii Moldova plănifică să încheie procesul de vînzare a terenului Stadionului Republican din Chișinău Statelor Unite ale Americii în termen de un an.

Despre aceasta a anunțat directorul Agenției Proprietății Publice (APP), Eugeniu Cozonac, într-un interviu pentru presa de la Chișinău, transmite Noi.md cu referire la Telegraph.md.

Totodată, potrivit proiectului hotărîrii de Guvern publicat pentru consultări publice, APP se împuternicește, prin intermediul unui evaluator certificat, să asigure determinarea valorii terenului proprietate publică a statului din mun. Chișinău, str. Tighina nr.12, cu suprafața de 5,1814 ha, incluzînd părțile componente ale terenului care sînt proprietate de stat.

Concomitent, se propune de a împuternici APP să instituie un grup de lucru din reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Agenției Proprietății Publice pentru negociere cu Statele Unite ale Americii a prețului terenului Stadionului Republican.

Într-o remarcă a Ministerului Justiției care însoțește acest proiect se menționează că ”partea americană pe parcursul anilor de negocieri a comunicat că Memorandumul nu este un contract de vînzare-cumpărare standard, ci se prevede, după modelul de tranzacționare uzual pentru SUA, o contractare pe etape.


La o primă etapă, SUA obține o opțiune de cumpărare. Doar avînd garanția juridică că dreptul de a cumpăra este securizat, SUA vor face analiza tehnică a terenului pentru a verifica întrunirea condițiilor cerute pentru așa tip de facilități.

Pînă la etapa actuală SUA nu au avut niciun acces la teren pentru a examina conformitatea tehnică cu cerințele înaintate. După ce această evaluare va fi finalizată și prețul cu Guvernul RM agreat, vînzarea-cumpărarea trebuie aprobată de Congresul SUA și bugetul corespunzător trebuie alocat.

Din acest moment survine a doua etapă, în care Guvernul SUA exercită opțiunea conform mecanismului specific din Codul civil al Republicii Moldova. Fiind emisă declarația de exercitare a opțiunii, contractul de vînzare-cumpărare se consideră format (încheiat)”.

Documentul mai prevede că, în semn de omagiu adus semnificației istorice a fostului stadion, SUA vor renova și repara porțile istorice, intrarea și spațiile asociate acesteia și le vor face accesibile publicului. SUA își asumă să rezerve o parte din teren pentru spații de parc accesibile publicului, al cărui design va fi dezvoltat în colaborare cu Guvernul RM și profesioniștii locali.

De asemenea SUA și Guvernul RM vor conveni, asupra unui nume pentru spațiul parcului ”care va reprezenta valorile reciproce de colaborare și relația amicală dintre aceste țări, un ideal sau un scop comun sau un alt nume potrivit asupra căruia părțile vor conveni”.

SUA va avea dreptul de a folosi o parte din spațiul parcului pentru expunerea de artă, organizarea de evenimente culturale, inclusiv plasarea unei statui sau monument, sau activități similare.

De remarcat că potrivit avizului CNA ” proiectul nu conține factori de risc care să genereze apariția riscurilor de corupție”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий