Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4037

Reacția SUA la decizia guvernului Moldovei

29 mar. 19:15   Societate
35135 3

Statele Unite salută decizia guvernului Republicii Moldova de a deschide oficial negocierile cu guvernul SUA privind achiziționarea terenului de pe strada Tighina în scopul construirii unei noi ambasade a SUA și a unui parc public aferent.

Acest lucru se menționează într-un comunicat al Ambasadei SUA la Chișinău, transmite Noi.md

"Sîntem încîntați să continuăm să avansăm către o prezență a Ambasadei SUA la Chișinău care să reflecte profunzimea parteneriatului de 32 de ani dintre cele două țări. Onorând semnificația istorică a sitului, așteptăm cu nerăbdare să restaurăm și să conservăm porțile istorice ale fostului Stadion Republican. Noul sediu va oferi o platformă solidă atât pentru relația noastră bilaterală, cât și pentru activitățile de cooperare pentru dezvoltare în deceniile următoare”, se arată în comunicatul ambasadei.

Anterior, ambasadorul SUA în Moldova, Kent Logsdon a declarat că construcția noii clădiri a Ambasadei SUA în Republica Moldova pe teritoriul fostului Stadion Republican din Chișinău este planificată să înceapă pînă la sfîrșitul anului 2024, construcția acesteia va dura pînă la 5 ani, iar investițiile în proiect se vor ridica la 250 de milioane de dolari

După cum notează Agenția Proprietății Publice, în semn de cinstire a semnificației istorice a fostului Stadion Republican, SUA vor renova și repara porțile istorice, intrarea și spațiile asociate acesteia și le vor face accesibile publicului. În plus, SUA vor rezerva o parte din teren pentru spații de parc accesibile publicului, al cărui design va fi dezvoltat în colaborare cu Guvernul RM și profesioniștii locali în design.


Statele Unite și Guvernul Republicii Moldova vor conveni, de asemenea, asupra unui nume pentru spațiul parcului care să reprezinte relația dintre țări, un ideal sau un scop comun sau un alt nume potrivit cu care părțile sunt de acord. SUA va avea dreptul de a folosi o parte din spațiul parcului pentru expunerea de artă, organizarea de evenimente, plasarea unei statui sau monument, ori activități similare.

Guvernul Moldovei a anunțat că prețul de vînzare a terenului de 5,2 hectare al fostului Stadion Republican din Chișinău pentru construcția unei noi clădiri a ambasadei SUA ar putea fi de 15 milioane de euro. Acestea sînt date preliminare, în timp ce datele finale vor fi făcute publice după ce se vor finaliza negocierile privind vînzarea-cumpărarea terenului.

De notat că în 2020, pe fondul nemulțumirilor legate de cedarea terenului Stadionului Republican pentru construcția Ambasadei SUA, a fost lansată o petiție online, care la acea etapă a fost semnată de circa 8.000 de persoane și care cerea salvarea stadionului.

În ea se menționa că trebuie găsită o altă locație pentru construcția unui nou complex al Ambasadei SUA în Moldova la Chișinău, deoarece acesta nu poate fi construit pe locul fostului Stadion Republican.

În locul Stadionului Republican, s-a propus construirea altor facilități de infrastructură importante pentru țară, în special a unui complex sportiv multifuncțional cu o arenă de gheață, unde tinerii chișinăuieni să poată practica sporturile de iarnă și alte genuri de sport.

15
1
1
3
91

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?