X 

Valentina Dudnic: "Despre animalele fără adăpost se vorbește numai în perioada electorală"

16 sep. 18:15   Societate
2748 0

La oameni trebuie de cultivat dorința pentru bunătate și frumusețe și în niciun caz nu trebuie de vorbit despre eutanasia animalelor.

Despre acest lucru a declarat președintele Asociației obștești pentru protecția animalelor fără adăpost "Alga", Valentina Dudnic, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandr Stahurschi pe canalul TV N4, relatează Noi.md.
"Da, există cazuri în care un animal trebuie într-adevăr să fie eutanasiat. Dar acest lucru nu ar trebui să aibă un caracter în masă, nu trebuie să fie supus anumitor dezbateri, pentru că oameni sînt diferiți", a menționat ea.
Valentina Dudnic a spus că, din păcate, mulți oameni nu au educația necesară și la noi se vorbește despre cîinii vagabonzi doar în perioada electorală, iar un partid pledează condiționat pentru uciderea lor, iar celălalt pentru păstrarea lor.
"Noi trebuie nu doar să adoptăm o lege bună privind protecția animalelor, ci și să ne asigurăm că la televiziunea națională sînt transmise emisiuni care să umanizeze societatea noastră. Da, avem o țară săracă, dar acest lucru nu justifică în niciun fel cruzimea pe care o avem î față de animalele din Chișinău și din toată țara. Priviți ce se întîmplă la noi. Cîinii nu au apă pe o arșiță de patruzeci de grade. Nu mi vorbesc despre mîncare. Cîndva, chiar și în școli existau colțișoare vii și acolo copiii învățau să aibă o atitudine grijulia față de animale. Dar acum, ce se întîmplă? Pe o căldura de 40 de grade, capra stă undeva pe cîmp, fără nici un copac în apropiere sub care să se dosească, nici o căldare cu apă", s-a indignat activista pentru protecția drepturilor animalelor.
În opinia ei, atît timp cît nu se vor desfășura acțiuni corespunzătoare de educare a populației, nicio lege nu va ajuta.
"Politicienii vin și pleacă peste o perioadă. Dar problemele privind protecția animalelor rămîn și trebuie de rezolvat aceste probleme omenește. Adică a sosit momentul în care nu oamenii trebuie protejați, a sosit momentul în care animalele trebuie protejate de oameni. Animalele trebuie iubite, natura trebuie iubită", a subliniat Valentina Dudnic.
Ea a menționat că, cîini vagabonzi nu trebuie prinși pentru a-i eutanasia după 14 zile, dar trebuie de sterilizat, de construit adăposturi civilizate.
"Animale nu trebuie ucise. Înțelegeți? Nu trebuie! Oare natura încă nu a pedepsit omenirea, nu a arătat încă că nu trebuie? Aceasta este o viață, aceasta este viața cuiva și nu poți ucide pur și simplu. Există metode umane, există sterilizare. Deci, trebuie să creăm grupuri, adică o echipă de sterilizare, mai multe echipe. Să meargă prin Moldova, prin sate, să sterilizeze cîinii, să construiască adăposturi normale pentru cîini în locuri bune unde oamenii să poată veni, să ia un cîine, să se plimbe cu el dacă nu-l pot lua acasă. Dacă cineva crede că trebuie de eutanasiat cîini și problema se va rezolva de la sine, nu este așa. Nu se va rezolva niciodată în viață. Trebuie să iubim natura, noi am venit în natură, trebuie să trăim și să o iubim pe ea și animalele", a declarat președintele Asociației obștești pentru protecția animalelor fără adăpost "Alga".
La rîndul său, după cum a remarcat reprezentanta Organizației obștești pentru protecția animalelor "Гуманное сообщество" Iana Verber, pe lîngă educarea oamenilor, este necesar de creat legi care să nu fie adoptate doar pe hîrtie, dat să funcționeze în practică, ceea ce ar implica responsabilitatea oamenilor.
"Adică noi cu toții înțelegem că un animal fără adăpost nu apare singur pe stradă. Acest lucru se datorează anume iresponsabilității oamenilor și, pentru a opri acest lucru, avem nevoie de un cadru legislativ funcțional care să împiedice acest lucru. Putem vorbi mult despre omenie, dar ea nu va apărea imediat în mintea oamenilor, doar dacă nu îi va lovi la buzunar și dacă omul nu va pierde ceva. Din păcate, așa este omul", a subliniat ea.
3
1
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?