X 
Criza energetică stiri: 1781
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Unde pot fi colectate deșeurile electrice

17 ian. 19:27   Societate
2373 0

După ce au creat o atmosferă de sărbătoare în casele basarabenilor, o parte dintre instalaţiile luminoase de pe brazi ajung în tomberon, alături de alte deşeuri.

Specialiştii spun că obiectele electrice şi electronice sînt un adevărat pericol pentru mediu, contaminînd cu substanţe periculoase atît apa, cît şi solul. Din acest motiv, le recomandă oamenilor să le sorteze şi să le recicleze, transmite Noi.md cu referire la Tvr Moldova.

Instalaţiile luminoase au în componență mai multe elemente dăunătoare mediului. Orice deşeu sortat poate fi transformat într-o resursă, spun specialiştii.

RUSLAN NERCA, director, companie de reciclare a deşeurilor: „O altă problemă importantă este faptul că ele sînt făcute din plastic, care se descompune aproape o mie de ani sau chiar în nici o mie de ani nu se descompune. Ultima mina de extracţie a minereului de cupru se prevede a fi închisă în 2050 şi noi doar prin reciclare, prin gestionarea corectă a acestor deşeuri putem asigura industrial cu metalele de care avem nevoie”.

Doar o mică parte din aceste deşeuri sînt colectate de operatorii autorizați şi transportate în România pentru a fi reciclate. Majoritatea, însă, ajunge la groapa comună de gunoi.


RUSLAN NERCA, director, companie de reciclare a deşeurilor: „E vorba de cîteva sute de kilograme pe an. Un motiv e că nu sînt atît de multe iar altul e faptul că oamenii nici nu prea le percep ca şi deşeuri de echipamente electrice şi electronice. sînt nişte ghirlande şi le aruncă la gunoi. Fără a înţelege care sînt consecineţele acţiunilor lor incorecte pe care le fac”.

În municipiul Chișinău sînt în jur de 200 de puncte de colectare a echipamentelor electrice și electronice. Cele mai multe sînt amplasate pe lîngă centrele comerciale sau staţiile peco. Puţini însă se bosesc să le trasporte la tomberoanele specializate.

Anual, în Republica Moldova se adună peste 10 mii de tone de deşeuri electrice şi electronice şi doar cinci la sută sînt reciclate.

0
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?