Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1148

Un fost director al Autorității Aviației Civile a fost reținut

15 aug. 12:34   Societate
1832 0

Fostul director al Autorității Aeronautice Civile, Eugeniu Coștei, a fost reținut în urma perchezițiilor din această dimineață, într-un dosar de spălare de bani.

Ceilalți trei la care au avut loc percheziții în același dosar - Valentin Vizant, Silvia Radu și Igor Sandulescu - au statut de bănuit, anunță Centrul Național Anticorupție.

Potrivit instituției, fostul conducător al AAC, Eugeniu Coștei, care a activat pînă în ianuarie 2021 în cadrul Autorității, este bănuit că, împreună cu alți foști angajați ai entității aeronautice și un fost primar al Capitalei, ar fi comis spălări de bani în proporții deosebit de mari.

Potrivit materialelor cauzei, cele patru persoane anchetate ar fi activat în cadrul unei companii de prestare a serviciilor de consultanță în domeniul aeronautic și ar fi semnat mai multe contracte cu entități similare de peste hotare.

În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că banii primiți pentru servicii ar fi intrat în conturile companiei moldovenești, dar și în conturile unor companii offshore. Ulterior, banii ajunși în offshore ar fi fost distribuiți pe conturile mai multor companii-căpușă, pentru a legaliza proveniența lor. În final, mijloacele financiare spălate ajungeau pe cardurile personale ale celor patru suspecți.


La această etapă, ofițerii CNA și procurorii investighează o sumă de peste 2 milioane de euro, încasată de beneficiarii companiei. O parte din aceasta nu ar fi fost raportată către autoritățile fiscale din Republica Moldova, fiind tăinuită prin utilizarea sistemelor bancare din zone offshore. De asemenea, investigațiile efectuate de CNA și PA au identificat că mai multe companii implicate în tranzacțiile frauduloase ale companiei menționate ar fi fost conectate la spălările de bani cercetate în dosarele ”fraudei bancare” și ”laundromatului”.

În această dimineață, au fost efectuate acțiuni de urmărire penală la domiciliile bănuiților. Fostul director al AAC a fost reținut pentru 72 de ore, iar alte trei persoane urmează să fie audiate.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală, iar Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor (SPCSB) acordă suport operațional în vederea identificării tranzacțiilor dubioase. Orice persoană se consideră nevinovată pînă la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав