COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 543
Coronavirus stiri: 7925

Un cunoscut dirijor moldovean care locuiește la Moscova a organizat o seară de creație la Chișinău

13 sep. 2021,, 17:10   Societate
1567 1

În capitala Moldovei se desfășoară cu succes cel de-al XXIX-lea Festival Internațional ”Maria Bieșu”.

Pe 12 septembrie, pe scena teatrului Național de Operă și Balet a fost prezentată cu succes opera "Aida" de Giuseppe Verdi, dirijor - Artist al Poporului RSS Moldovenească, cunoscutul dirijor sovietic și moldovean, Alexandru Samoilă.

În ajunul spectacolului, la invitația conducătorului reprezentanței Rossotrudnichestvo, Andrei Muraviov, maestrul a organizat o seară de creație la Casa Rusă din Chișinău.

"Invită Alexandru Samoilă" a fost denumită întîlnirea la care au fost invitate personalități ale culturii, colegi și muzicieni care au lucrat cu A. G. Samoilă în anii 1981-2003, cînd el era dirijor principal și directorul artistic al Operei Naționale din Republica Moldova.

În prezent, el este dirijorul Teatrului din Moscova "Новая Опера" E. V. Kolobov și la festival a reprezentat Rusia.


Prologul întîlnirii de creație a fost proiecția filmului "Supereroul Alexandru Samoilă dirijorul principal al Operei din Odessa" (Супергерой Александр Самоилэ – главный дирижёр Одесской оперы) - acolo din 2009 pînă în 2019, oaspetele Casei Ruse a lucrat ca dirijor șef al Teatrului Național Academic de Operă și Balet din Odessa. În timpul activității sale creative, el a realizat peste 100 de producții de operă și balet în cele mai prestigioase teatre ale lumii, a lucrat cu cîntăreți remarcabili ai timpului nostru.

Răspunzînd la întrebările publicului, Alexandru Grigorievici s-a dovedit a fi un mare povestitor și o persoană foarte încîntătoare, și-a amintit episoadele vesele și triste din biografia sa creativă. Am acordat multă atenție istoriilor despre colegii săi.

A fost interesant să aflăm cum dirijorul, împreună cu primadonna operei moldovenești, a inițiat Festivalul "Vă invită Maria Bieșu" la Chișinău, care va sărbători anul viitor 30 de ani.

La sfîrșitul întîlnirii, Andrei Muraviov a oferit oaspeților un tur al Casei Rusești. Alexandru Samoilă și soția sa au vizitat cabinetul de limbă rusă și a remarcat atmosfera specială a bibliotecii, unde se află expoziția "Prin locurile lui Pușkin din Moldova".

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X