Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Un bucătar din Franţa, stabilit în Horodişte, produce caşcaval din lapte moldovenesc

11 noi. 2018,, 12:14   Societate
3625 1

Cașcaval franțuzesc din lapte moldovenesc. Este afacerea unui bucătar din Franța, deschisă în satul Horodiște, din raionul Rezina.

"Noi sîntem bogați în Moldova, pentru că avem lapte foarte bogat, foarte gras. Este un lapte extraordinar. Avem trei feluri de lapte: lapte de oaie, lapte de capră și de vacă de foarte bună calitate. Astfel, noi facem tot felul de cașcaval din Franța", a declarat Thierry Ernst, om de afaceri.

Soții Ernst s-au stabilit în țara noastră de mai bine de zece ani. Thierry împreună cu Tatiana au vîndut restaurantul pe care l-au avut la Lyon și au început o viață nouă în satul moldovenesc. Antreprenorul face acolo cinci feluri de cașcaval francez, iar laptele este cumpărat de la localnici.

"Este interesant. E o curiozitate. Am plăcere. Eu tot am avut capre, tot făceam brînză, dar o făceam moldovenească, dar după cum se face cu rețeta dumnealor, e interesant", a spus Dina Cret, locuitoare a satului Horodiște.

Antreprenorii nu se concentrează doar pe afaceri, ci şi pe ajutorarea oamenilor din sat.


"Mi-a decedat calul și vaca și doamna Tatiana se duce să-mi cumpere vacă ca să pot să-i întrețin, am trei copii", a povestit Maia Malic, locuitoare a satului Horodiște.

Soţii Ernst se ocupă şi de dezvoltarea satului. Au construit o pensiune şi au cumpărat un conac vechi, pe care îl repară. Aici vor să construiască o tabără de vacanță pentru copiii sărmani, iar în altă parte a clădirii - o linie de producere a dulcețurilor.

"Vrem să cumpărăm fructele din satele vecine, din Horodiște, din toată zona raionului Rezina. Aducem locuri de muncă și să aducem un produs natural, ecologic pe piața noastră, poate și la export, de ce nu", a spus Tatiana Pagu, antreprenoare.

Cașcavalul nu poate fi găsit în magazine. Antreprenorii primesc comenzile pe rețelele de socializare și fac livrări de două ori pe săptămînă.

Un platou de 500 de grame de caşcaval costă 160 de lei, iar cel de 800 de grame, compus din asortiment de tomme și egouttes cu busuoic și usturoi, cu nuci și cu piper negru - 250 de lei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?