X 

Taxele informale din școli ar putea fi înlocuite cu plăți prin transfer, anonime

1 sep. 17:00   Societate
4500 0

Colectările ilicite de bani ar putea fi înlocuite cu transferurile benevole dar anonime, din partea părinților care doresc să contribuie la dezvoltarea sau susținerea instituțiilor de învățămînt, a precizat secretarul de stat, Adriana Cazacu.

Potrivit acesteia, Ministerul Educației este în căutare de soluții pentru a rezolva problema, dar și pentru a crea condiții celor care doresc să doneze bani pentru dezvoltarea instituțiilor și să elimine presiunile financiare asupra părinților. Totodată, colectarea de bani cash va fi interzisă, a adăugat Adriana Cazacu.

„Părinții care doresc să susțină dezvoltarea instituției să o poată face anonim, prin transferuri bănești, benevol, neconstrîns de nimeni, să nu fie aceste colectări de bani cash, să nu se perceapă anumite taxe de la fiecare părinte. sînt familii, care cît de mult nu și-ar dori nu au de unde să doneze acești bani. Asemenea practici, unde părinții transferă bani pentru dezvoltarea școlii sînt în unele instituții din România”, a menționat secretarul de stat, citat de radiomoldova.md

Adriana Cazacu a mai spus că în acest an statul va aloca aproximativ 25 de mii de lei pentru instruirea unui elev în funcție de instituție. Resursele financiare instituțiilor educaționale sînt foarte mari, banii sînt suficienți, însă trebuie să fie rațional cheltuiți.

Achitarea plăților prin transfer cu păstrarea anonimatului donatorului sînt practicate în România, Estonia, dar și în alte state europene.


Potrivit unor studii, în Republica Moldova valoarea anuală a plăților informale constituie în medie peste 5600 de lei per elev. Precizăm că, pentru întreținerea și dezvoltarea sistemului educațional în Republica Moldova, anual, sînt alocate peste 5 % din bugetul public național. Aproximativ 70% din aceste resurse sînt direcționate pentru salarizarea angajaților din sistem.

5
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?