X 
Arşiţa stiri: 159
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

Societatea civilă cere retragerea unor propuneri de modificare a Codului Educației

27 mar. 11:32   Societate
3540 0

La inițiativa Centrului Național de Prevenție a Abuzului față de Copii (CNPAC), mai multe organizații ale societății civile (OSC), au lansat astăzi un apel public, prin care solicită Ministerului Educației și Cercetării (MEC) retragerea propunerilor de modificare a Codului Educației privind introducerea sistemului de recompense și sancțiuni pentru elevi.

Acțiunea vine după ce, la 14 martie curent, Parlamentul Republicii Moldova a votat în prima lectură proiectul de lege privind modificarea Codului Educației, în care, printre alte propuneri, se regăsește și inițiativa de a introduce un sistem de recompense și sancțiuni pentru elevi, notează Noi.md.

OSC-urile consideră că în elaborarea acelor modificări nu s-a luat în considerare faptul că protecția copiilor nu poate fi realizată prin pedeapsă și că sistemele de sancțiuni și recompense ale elevilor contribuie la un șir de efecte secundare nedorite.

Semnatarii apelului solicită MEC să demonstreze o abordare strategică față de contracararea fenomenului violenței în școli, precum și să consulte elevii la elaborarea politicilor publice ce-i vizează.

Menționăm că, potrivit noilor modificări aprobate în prima lectură de Parlament, Codul Educației ar urma să fie completat cu o listă de sancţiuni aplicabile elevilor, printre care eliminarea temporară de la lecții, suspendarea elevului pe o durată limitată de timp sau chiar exmatricularea, fără drept de reînscriere ulterioară în aceeași instituție.


Redacția Noi.md i-a contactat pe reprezentanții MEC pentru o reacție și este, deocamdată, în așteptarea răspunsului.

1
2
0
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав