X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Corneliu Popovici: Închiderea școlilor mici aduce prejudicii nu doar educaționale, ci și sociale

20 mar. 10:15   Societate
5407 0

Orice decizie legată de reorganizarea sistemului educațional din țară trebuie să ia în considerare impactul asupra comunităților locale, calitatea educației și accesibilitatea acesteia pentru toți copiii, în special pentru cei din zonele defavorizate.

De această părere este fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, fiind solicitat de Noi.md să comenteze decizia Ministerului Educației de a reduce numărul de profesori în școlile mici, dar și transferarea elevilor din școlile mici în școlile mari, pentru aceasta fiind acordate chiar alocații financiare lunare. Fostul ministru subliniază că măsurile financiare, deși pot fi un stimulent, nu sunt suficiente pentru a compensa impactul negativ al închiderii școlilor mai mici.

Corneliu Popovici menționează preocupările legate de dezavantajarea comunităților locale, în special în zonele rurale sau izolate, unde școala reprezintă un centru vital. El menționează că închiderea școlilor în aceste comunități afectează semnificativ viața locală, aducând prejudicii nu doar educaționale, ci și sociale.

Fostul ministru atrage atenția asupra problemelor de accesibilitate la educație, accentuând că, pentru unii elevi, închiderea școlilor înseamnă parcurgerea unor distanțe lungi pentru a ajunge la școli mai mari. Aceasta constituie o dificultate suplimentară pentru familii, mai ales în zonele mai puțin accesibile.

Popovici remarcă, de asemenea, impactul asupra calității educației. "În unele cazuri, școlile mici oferă un mediu mai personalizat și mai concentrat, care se potrivește mai bine nevoilor elevilor, în special celor care au dificultăți de învățare sau necesită atenție specială. Închiderea acestor școli ar putea afecta calitatea educației pentru acești elevi", menționează fostul ministru.


O altă preocupare majoră evidențiată de Popovici este pierderea locurilor de muncă. Închiderea școlilor înseamnă concedierea personalului didactic și non-didactic, afectând economic și social comunitățile respective.

Fostul ministru atrage atenția și asupra potențialei rezistențe și nemulțumiri din partea comunităților și părinților, anticipând proteste și opoziție la această decizie.

Referitor la modificările normative propuse, cum ar fi alocațiile lunare pentru părinții care își transferă copiii la școli mai mari și măsurile pentru profesori, Popovici remarcă că acestea pot avea efecte mixte. Pe de o parte, ele stimulează mobilitatea cadrelor didactice și a elevilor, dar, pe de altă parte, pot conduce la supraaglomerarea școlilor mari și neglijarea altor instituții educaționale.

Amintim că în ultima perioadă, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat despre mai multe modificări la Codul Educației, menite să-i convingă pe părinți să-și dea copiii la școlile mari, cu mai multe oportunități. Sunt și măsuri pentru profesori. De exemplu, pedagogii din instituțiile cu un număr mic de elevi, vor beneficia de alocații dacă vor alege să predea în alta, mai mare. De asemenea, părinții care decid să-și transfere copilul într-o altă școală nu mai mulți de 50 de elevi, vor beneficia de o alocație lunară de 50 de euro.

21
0
0
4
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?