AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Cazul Dodon stiri: 51
Cazul Șor stiri: 403
Criza energetică stiri: 744

Stoianoglo va depune o plîngere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului

22 dec. 2021,, 10:15   Societate
2414

Alexandr Stoianoglo va depune o plîngere la CEDO împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care i-a fost interzis să participe la dezbateri publice sau manifestaţii, precum și să viziteze anumite locuri, inclusiv Procuratura.

Despre aceasta la postul TV publika.md a relatat unul dintre avocații săi, Victor Munteanu. Potrivit acestuia, procurorului general demis Alexandr Stoianoglo i-a fost îngrădit dreptul la libera exprimare, scrie point.md

"Instanţa de judecată în acea decizie i-a interzis domnului Stoianoglo să meargă la organele procuraturii. Cum să efectueze acţiuni procesuale în continuare dacă i s-a interzis să meargă acolo unde trebuie să fie efectuate acţiuni procesuale. Domnului Stoianoglo i s-a impus interdicţia de a participa la dezbateri publice, de a face comunicate", a declarant Victor Munteanu, avocatul lui Alexandr Stoianoglo.

"Da, ne vom adresa la CEDO. Împotriva lui Stoianoglo au fost comise multe încălcări: începînd cu lipsa unor suspiciuni rezonabile, ceea ce rezultă din acuzațiile nefondate și terminînd cu restricționarea dreptului la libertatea de exprimare", a spus avocatul.

Un alt avocat al şefului suspendat al Procuraturii Generale, Vasile Gafton susţine că noul dosar pe numele lui Alexandr Stoianoglo ar fi fost iniţiat ilegal.


"În cazul în care există careva bănuieli rezonabile că există o infracţiune, CSP examinează deci tot probatoriu acumulat de către acest procuror în baza sesizării şi în cazul în care constată că există acea bănuială rezonabilă, CSP urmează să desemneze un procuror.", a declarat Vasile Gafton, avocatul lui Alexandr Stoianoglo.

De cealaltă parte, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc spune că, din punct de vedere legal, nu a fost constată nicio încălcare când a fost pornită cercetarea penală.

"Legea prevede că CSP desemnează procurorul care va investiga circumstanţele care sunt expuse în sesizare şi nu delimitează când la momentul să pornească urmărirea penală să vină din nou în faţa CSP. Legea nu a fost modificată respectiv CSP acţionează în baza legii care este în vigoare", a declarant Angela Motuzoc, preşedintele CSP.

Săptămîna trecută, Procuratura Generală a anunțat că a fost inițiat un nou dosar pe numele lui Alexandr Stoianoglo - privind divulgarea datelor de urmărire penală, precum și privind confidențialitatea. Este vorba despre cauza penală în care este învinuit că, în cadrul conferinţei de presă, Stoianoglo a făcut publice informaţii cu caracter personal din cadrul unor conversaţii private ale fostului şef al Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari şi ar fi divulgat informaţii din urmărirea penală.

Într-o postare pe Facebook, şeful suspendat al Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo a respins acuzaţiile. El a declarat că informațiile pe care le-a oferit se refereau doar la acțiunile fostului funcționar.

"Morari, care, contrar statutului și îndatoririlor sale, a transmis informații despre activitățile Parchetului altor persoane, le-a oferit diverse sfaturi și consultări, a discreditat în mod deliberat și deliberat conducerea Procuraturii Generale și a Parchetului în ansamblu. Nu au fost furnizate informații despre viața personală a cetățeanului Morar, deși în dosarul cauzei existau informații despre locul în care s-a odihnit, cu cine", a scris Stoyanoglo.

"Informația prezentată se referea la acțiunile procurorului Morari, care în ciuda statutului său transmitea informații altor persoane despre organele procuraturii, le dădea sfaturi și consultări, astfel a discreditat conștient conducerea Procuraturii Generale și instituția procuraturii în general. Nicio informație despre viața privată nu a fost divulgată, cu toate că în dosar erau și informații despre locațiile în care s-a odihnit și cu cine", a scris Stoianoglo.

Alexandr Stoianoglo a anunțat că este victima unui complot. Figura cheie ar fi fostul șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, care ar fi transmis diverse informații fostului șef al Delegației UE în Moldova, Peter Michalko, despre ce se întîmplă în Procuratură, dar și unor ONG-iști și unui fost consilier al Maiei Sandu în perioada în care aceasta era premier.

3

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În opinia dvs., ce ar trebui de întreprins în prezent pentru a asigura cel mai eficient autoapărarea Republicii Moldova?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав