X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Stati, despre tragedia de la aeroport: ”În acea zi erau doar 25 din 45 de angajați”

5 iul. 2023,, 13:30   Societate
4801 0

Fostul director ”MoldATSA”, Sorin Stati a făcut o serie de desvăzuiri în cadrul unei emisiuni televizate, notează Noi.md

Potrivit acestuia, poliția de frontieră se confruntă cu o criză acută de cadre.

”Eu am discutat și m-am consulat cu actualii și foștii angajați ai Poliției de frontieră de la Aeroportul Chișinău. Actualmente Poliția de Frontieră are circa 2200 - 3000 de funcții - funcții vacante sînt peste 800. Rosian Vasiloi fără a documenta, fără a înainta pretențiile de rigoare îi detașează pe unii angajați o lună la nord, o lună la sud. Dumnealui și-a făcut o listă neagră și vrea să scape de anumiți angajați, toți angajații care au lucrat acolo și au experiență, el a scăpat de ei. El i-a detașat pe o lună sau i-a pensionat”, a declarat Stati.

Totodată fostul director de la MoldATSA spune că pentru a asigura securitatea aeroportului este necesar de circa 60 de angajați ai Poliției de frontieră, pe cînd în acea zi la AIC se aflau doar 25 de polițiști de frontieră.

”Necesitatea cu acest mare volum de pasageri este de circa 60 de angajați. După statele de funcții actualmente sînt 45, dar de facto în acea zi erau 25. În zona de sosire lucrau 6 angajați, 4 fete și doi băieți. Noi sîntem în stare de urgență, iar la aeroport lucrează 25 de polițiști de frontieră, mai mult ca atît Vasiloi a pus niște angajați ai Poliției de frontieră să lucreze la Bombteh la aeroport, persoane care habar nu au ce înseamnă asta. Ei alungă șoferii din fața aerogării”, spune Stati.


Sorin Stati a ținut să menționeze că în cadrul IGPF activează și structura „Beretele Verzi”, fiind vorba de angajați cu pregătire specială, însă, aceștia nu se află la frontieră, ci la sediul central al Poliției de Frontieră.

”A fost creată așa numita secția „Beretele Verzi”. Deci, sunt 10 angajați ai poliției de frontieră care au o pregătire ca și „Fulger” și ca și „ALFA”, dar nu știu din care considerente ei se află la sediul central al IGPF. Ei nu activează în aeroport sau la punctele de trecere cu Ucraina. În contextul în care doamna președinte Maia Sandu făcea declarații că se așteaptă destabilizări în masă, luare de ostatici, de ce acești băieți pregătiți nu sunt pe Aeroport? Pentru că acolo este un pericol sporit. De ce ei stau în sediul central și îl păzesc pe Rosian Vasiloi? Totodată acei angajați care au fost detașați în secția bombteh la aeroport în acea zi ei nu erau la lucru. Nu știu din ce motiv. Ceea ce ține de sala de sosire, erau 4 domnișoare și doi băieți unul dintre care era după foaie de boală suferind o intervenție chirurgicală. Din punct de vedere tehnic, era imposibil ca cele șase persoane care nu au fost lăsate să intre în țară să fie conduși de un singur polițist de frontieră împreună cu Igor Ciofu care nu are atribuții funcționale de a participa la această conducere”, a povestit fostul șef MoldATSA.

Potrivit lui Stati, din punct de vedere tehnic, Poliția de Frontieră nu avea personal suficiet pentru a face față fluxului de pasageri.

”Din punct de vedere tehnic Poliția de Frontieră în acea zi nu aveau personal care ar fi putut să petreacă acești pasageri în sala de plecare pentru că conform procedurii persoana din Tadjikistan care era reținută timp de două ore pe aeroport, el știa ce crimă a săvîrșit, el știa că mai devreme sau mai tîrziu el va fi dat în căutare, el a înțeles că sau el va fi trimis înapoi în Turcia, sau se pregătește reținerea lui. El nu avea de unde să știe dacă cunoaște poliția din RM despre crima care el a săvîrșit-o. El fiind dus în sala de plecare el a luat decizia să fugă, să scape și anume din această cauză s-a întîmplat totul”, spune Stati.

Acesta spuneă că actualmente, Poliția de Frontieră acționează conform unor decizii iluzorii.

”Eu am întrebat, cum luați voi decizia de a nu lăsa o persoană să intre în RM. Sînt niște principii iluzorii, în primul rînd s-a dat indicația neoficială de a nu permite niciunui cetățean rus accesul în țară, ceea ce eu cred că este o prostie. Dacă vine mama cu doi copii și ea este cetățeană a Federației ruse și este căsătorită cu un cetățean al Republicii Moldova, de ce ea să nu intre în țară? În acea zi în sala de sosiri era doar un singur angajat SIS care împreună cu Poliția de frontieră, nu știu în baza la care criterii au luat decizia că el nu trebuie să intre în țară. Așa numitele Bereți Berzi nu stau la aeroport”, a mai spus Stati.

Deocamdată, conducerea Poliției de Frontieră nu a comentat declarațiile lui Stati.

Reamintim că bineri, 30 iunie, un incident grav a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu.

Bărbatul din Tadjikistan, care a luat viața celor doi a decedat cîteva zile mai tarziu pe patul de spital.

Președinta Maia Sandu a semnat un decret privind declararea zilei de 4 iulie 2023 zi de doliu național, în semn de comemorare a victimelor incidentului care a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău pe data 30 iunie 2023. Totodată, șefa statului a semnat și un decret prin care se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean.

7
1
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?