Eurovision stiri: 496
Transnistria stiri: 1340

Mărturiile angajaților Aeroportului Chișinău: ”De frică am ieșit pe fereastră”

5 iul. 2023,, 11:15   Societate
9093 0

Pasagerii și angajații Aeroportului Internațional Chișinău, care se aflau în sala de sosire, dar și în clădirea aeroportului cînd bărbatul din Tadjikistan a ucis un polițist de frontieră dar și un angajat al securitării AIC au trecut prin momente de groază, notează Noi.md.

Șefa secției Înregistrare Pasageri și Bagaje, Ana Pascalu-Veleva, care se afls la muncă în acea zi, a povestit în platoul emisiunii PULS detalii cum s-a întîmplat totul. Potrivit ei, după ce s-au auzit împușcături, agenți de pază au intrat în biroul unde se afla și ea și au ordonată să fugă din încăpere. De frică, oamenii ieșeau pe fereastră.

”Cînd a fost prima împușcătură cel mai greu a fost să ne dăm seama de unde s-a auzit aceasta. Vă puteți da seama că e vorba de un Aeroport unde este foarte multă gălăgie. Eu mă aflat în cabinetul care se află chiar în spatele peretelui de la sala de sosiri. Cînd au început împușcăturile fetele care erau la registratură. Cînd au început să iasă primii pasageri, toți au înțeles că s-a întîmplat în sala de sosiri. Toți pasagerii care se aflau acolo au început să fugă afară. Noi am rămas pe pozițiile noastre. A urmat o perioadă de liniște, însă după au început din nou să răsune împușcături. Atunci la noi au intrat angajații securității care ne-au spus să fugim. Fetele noastre fără lucrurile personale au început să sară peste geamuri. Nu aveam timp să ieșim pe ușă, am ieșit pe geamuri, am fugit spre peronul de decolări și primul lucru care mi s-a spus este să verific dacă tot personalul este pe loc”, a povestit Ana.

Potrivit ei, o parte din angajați au ieșit pe peron, iar altă parte care se aflau în secția de decolări au ieșit afară spre o stație peco din apropiere.

”Toți șefii de departamente au început să enumere personalul. La noi nu ieșea la legătură fata care lucrea nemijlocit în sala de sosire, eu nu puteam să dau de ea, am sunat-o de3 2-3 ori și lipsea unul din hamalii de la aeroport. Peste o perioadă de timp am primit un mesaj de la Viorica care se afla în sala de sosire, care mi-a spus că s-a ascuns într-o cameră mică împreună cu o pasageră cu un copil mic și împreună cu hamalul nostru.


Ei s-au încuiat, telefoanele erau pe silențios și noi păstram legătura prin mesaje. După o perioadă de timp noi cei care ne aflat pe peron am auzit și cel de-al treilea schimb de focuri, cînd au venit angajații Fulger și cînd au reușit să rețină bărbatul din Tadjikistan. Noi ne aflam pe peron unde sala de sosire este foarte aproape și tot personalul pur și simplu nu a putut să facă față presiunii, noi nu sîntem psihologic pregătiți pentru așa situații, vă dați seama 70% din personal sînt fete. Fetele au început să plîngă, au fost momente strașnice, avem printre personal și o fată cu un stimulator cardio care a avut un atac. Slavă domnului erau lîngă noi angajații punctului medical, care atunci cînd au văzut că ea a început să tremure, colegii au dus-o într-o mașină a ambulanței și aproximativ timp de 20 de minute au resuscitat-o. În afară de colega noastră care era împreună cu o pasageră și un bebeluș, sub ghișeul din sala de sosiri mai erau pasageri ascunși”, a mai spus angajata aeroportului.

Reamintim că bineri, 30 iunie, un incident grav a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu.

Bărbatul din Tadjikistan, care a luat viața celor doi a decedat cîteva zile mai tarziu pe patul de spital.

Președinta Maia Sandu a semnat un decret privind declararea zilei de 4 iulie 2023 zi de doliu național, în semn de comemorare a victimelor incidentului care a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău pe data 30 iunie 2023. Totodată, șefa statului a semnat și un decret prin care se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean.

1
1
1
2
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?