X 
Criza energetică stiri: 1569
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3385

Spînu: „Transnistria va trebui să cumpere gaz la prețul de piață”

27 sep. 10:15   Societate
2752 1

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a evidențiat că dacă vor fi sistate livrările de gaze pentru Moldova, Transnistria va trebui să își procure gaz la prețul de piață ca și Republica Moldova.

„Transnistria va trebui să cumpere gaz la prețul de piață așa cum va cumpăra și malul drept și toți cetățenii din țara noastră”, a precizat oficialul moldovean, la emisiunea În PROfunzime de la Pro TV.

„Noi vom fi în discuții în momentul cînd ei vor comanda cantitatea de gaz necesară pentru malul stîng, Moldovagaz sau Energocom îl va procura și va fi livrat, cu plata în avans. Dacă nu vor fi capabili să achite, din cîte cunosc au cantități de cărbune care ar fi suficient pentru două luni să reziste în perioada următoare”, a adăugat Spînu.

Vicepremierul a mai spus că „nu se cunoaște dacă vom avea gaz sau nu după 1 octombrie”. „Noi menținem comunicarea și vom vedea în zilele următoare că vor livra sau nu, dar tradițional Gazprom nu oferă un răspuns din timp. Indiferent de scenariu pentru luna octombrie noi sîntem asigurați”, a conchis el.

Pe 9 septembrie curent, Andrei Spînu declara că Moldova va cumpăra gaz de două ori mai ieftin în octombrie, dacă contractul cu Gazprom va rămîne în vigoare. În cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune, ministrul a precizat că dacă concernul rus va întrerupe livrările de gaz către țara noastră după 1 octombrie, atunci acest lucru va fi făcut cel mai probabil din cauza schimbării formulei de calcul, transmite Noi.md cu referire la newsmaker.md.


Pe 26 septembrie curent, șefa statului Maia Sandu a declarat că autoritățile moldovenești sînt pregătite să acționeze în orice situație. În cazul în care Gazprom nu își va îndeplini obligațiile contractuale, Maia Sandu a spus că Moldova are anumite rezerve pentru luna octombrie și după luna octombrie se va pune în aplicare planurile elaborate de autorități.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

După remanierile de cadre din guvern, situația
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав