X 
Criza energetică stiri: 1620
Cutremure stiri: 271

Ioniţă: Tariful intern la gaze va rămîne acelaşi sau s-ar putea majora

27 sep. 09:00   Economie
1896 0

Dacă livrările vor continua şi va rămîne în vigoare contractul de livrare sub forma de anul trecut, atunci vom procura gaze de la Federaţia Rusă la un preţ mai mic, însă aceasta nu va duce la scăderea tarifului, deoarece în următoarele luni noi vom trebui să plătim toate devierile tarifare din ultima perioadă, suţine expertul economic Veaceslav Ioniţă.

„Vom avea acelaşi tarif, iar în varianta proastă am putea asista la o majorare de tarif. Majorarea ar putea fi cauzată de doi factori. Dacă nu reuşim să avem un contract cu Federaţia Rusă, atunci va trebui să cumpărăm gaz pe piaţa liberă, are va fi cu mult mai scump. Dacă cu Federaţia Rusă nu avem o înţelegere amiabilă şi ei insistă pe achitarea datoriilor istorice”, a declarat Veaceslav Ioniţă în cadrul emisiunii „Zi de zi” la Radio Moldova.

„E trist că Republica Moldova negociază preţul la gaz în octombrie şi nu în luna mai”, a spus expertul, menţionînd că este îngrijorat de faptul că Guvernul nu şi-a făcut tema de acasă.

„Riscul pe care îl avem cu sistarea livrărilor de gaze este legat de neîndeplinirea pe care şi le-a asumat guvernul anul trecut ”, a spus Ioniţă, precizînd că autorităţile nu au efectuat auditul în termenii în care s-au angajat să o facă.

Potrivit expertului, cele mai vulnerabili sînt locatarii din apartamente – circa 260 de mii de familii -, care dispun doar de încălzire autonomă cu gaze. Veaceslav Ioniţă a mai adăugat că cel puţin 70-80 la sută dintre aceste familii nu au capacitatea financiară să-şi asume un tarif de aproximativ 30 de lei la gazele naturale, chiar dacă vor primi compensaţii de la Guvern.

Expertul a propus plafonarea tarifului pînă la 15 lei, cel puţin pînă la 150 de metri cubi lunar, cum a fost anul trecut. Pentru aceasta ar fi necesar circa 3 miliarde de lei. Iar pentru categoriile vulnerabile guvernul ar mai trebui să aloce ajutor financiar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав