X 
Criza energetică stiri: 1570
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3385

Spînu: Gazprom evită să confirme livrarea de gaze naturale pentru R. Moldova după 1 octombrie

27 sep. 06:55   Economie
2439 1

Pînă la 26 septembrie, compania rusă Gazprom încă nu a confirmat livrarea de gaze naturale pentru R. Moldova după 1 octombrie.

În caz că țara noastră nu va mai primi gaz rusesc, vor fi activate rezervele de 35 de milioane de metri cubi de care dispune R. Moldova, a declarat ministrul Infrastructurii, Andei Spînu, la emisiunea In Profunzime, transmite noi.md cu referire la agora.md. Iată ce se va întîmpla cu regiunea transnistreană.

„Cred că dacă vor rezilia contractul (n.r. Gazprom), aceasta va fi din cauza prețului mai bun pe care trebuie să-l primească R. Moldova începînd cu 1 octombrie. Acum avem rezerve de aproximativ 35 de milioane de metri cubi. Din 1 octombrie, dacă nu primim gaz de la Gazprom, aceste rezerve vor fi utilizate și livrate cetățenilor”, a spus Andrei Spînu.

Ministrul afirmă că rezervele sînt stocate în prezent parțial în sistemul de transport al României - conducta Iași- Ungheni- Chișinău, și parțial în sistemul de transport național al R. Moldova. În caz de eventuală sistare a livrării gazelor din Federația Rusă, conducta va fi operaționalizată și gazul din rezervă va intra în Moldova. „Cetățenii nu vor simți că a fost sistat gazul”, afirmă Andrei Spînu.

„Indiferent de scenariu, în luna octombrie sîntem asigurați. Vorbim de acele rezerve, plus Termoelectrica trece pe păcură. Mai sînt și alte întreprinderi care ar putea trece pe păcură”, punctează Spînu.


De altă parte, în cazul Transnistriei, în continuare regiunea va trebui să cumpere gaz la prețul de piață, în aceleași condiții ca și cetățenii de pe malul drept al Nistrului.

„Vom fi în discuții și în momentul în care vor comanda volumul de gaz pentru malul stîng al Nistrului, Moldovagaz sau Energocom îl va procura și îl va oferi cu plată în avans. Dacă nu va fi posibil acest lucru, știm că în Transnistria au rezerve de cărbune care va fi suficient pentru cel puțin două luni ca să reziste în perioada următoare. Aceasta atît pentru generare de căldură, cît și pentru producția de energie electrică”, a adăugat Spînu.

Potrivit lui, dacă Centrala de la Cociurgan nu va primi gaz de la Gazprom, Chișinăul va fi nevoit să procure o cantitate mai mare de energie electrică din Ucraina. În acest scop deja se poartă discuții cu autoritățile ucrainene.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

După remanierile de cadre din guvern, situația
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав