X 
Cazul Șor stiri: 599

Se cere anularea regimului „duty-free” în Moldova

26 sep. 2022,, 16:30   Societate
3533 0

Deputatul Dumitru Alaiba, într-un briefing de presă, a vorbit despre necesitatea anulării regimului „duty-free” în Moldova cu scopul de a avansa principiul echității fiscale.

„Considerăm că toți trebuie să achite impozitele pentru ca acest stat să-i poată ajuta pe cei mai vulnerabili. Doar în primele 6 luni a anului 2022 regimul duty-free a beneficiat de scutiri fiscale (taxe vamale, accize, TVA) în sumă de peste 1 miliard de lei. Adică, cel puțin 2 miliarde anual. În anii pre-pandemici această cifră creștea și sub 4 miliarde anual. Nici un alt regim nu beneficiază de asemenea facilități. Aceste privilegii fiscale nu sînt deloc echitabile.

Este important ca statul să asigure o echitate fiscală, cu condiții egale tuturor. Premisa care stă la baza regimului duty-free este că simplul act de trecere a unei frontiere internaționale ar trebui să scutească călătorii de unele taxe la care sînt supuse persoanele care nu trec o frontieră internațională. Considerăm că această premisă este una greșită și rezultă într-un tratament inechitabil, în care o categorie de persoane (cei care călătoresc) este efectiv scutită de taxe. Cu toate acestea, nici măcar prețurile nu sînt vizibil mai joase.

Din punctul de vedere al antreprenorilor este, de asemenea, o inechitate și o concurență neloială. La distanță de cîțiva metri sînt puncte comerciale care achită toate taxele și sînt care au scutiri, legale”, a declarat Alaiba.

Potrivit deputatului, la nivel mondial, regimul duty free reprezintă o cifră de afaceri de aprox 90 miliarde EUR - toate cu scutiri fiscale. Și tot mai multe state introduce diferite limitări. Uniunea Europeană a abolit regimul duty-free în interiorul UE încă în 1999. Acesta rămîne în aeroporturi doar la ieșirea din UE, nu și la călătoriile în interiorul UE. În condițiile în care marea majoritate a zborurilor din Chișinău sînt spre UE, propunem eliminarea acestui regim.


„Regimul duty-free a fost în trecut o sursă majoră de contrabandă cu țigări și alcool. Guvernările precedente, în special în perioada 2016-2019 s-au ocupat cu extinderea permanentă a acestui regim. Au permis instalarea duty-free la posturile interne la intrare în regiunea transnistreană, au permis instalarea magazinelor duty-free la intrare în țară, chiar au avut intenția să instaleze benzinării în regim duty free. Nici guvernul Dodon nu a fost mai breaz. În plină pandemie, în martie 2020, ei introduceau o următoare facilitate pentru duty-free. Noi, spre deosebire de ei, am avut totdeauna obiectivul să eliminăm aceste scheme și privilegii.

Prezentul proiect de lege va fi votat în această toamnă, iar după intrarea în vigoare, regimul duty free nu va exista în Moldova decît pînă la expirarea actualelor licențe.

Considerînd că misiunea statului este să asigure un tratament cît mai echitabil și condiții egale tuturor agenților economici, acest proiect de lege propune anularea regimului duty-free pe întreg teritoriul Republicii Moldova, lucru care va asigura și venituri suplimentare la buget într-o perioadă cu provocări economice.

Important de notat. De la eliminarea acestui regim nu vor dispare însăși magazinele din zona de aeroport, de exemplu. Acestea vor putea fi amplasate în continuare, însă vor trebui să achite toate taxele așa cum o fac alte puncte comerciale de pe teritoriul Republicii Moldova”, a adăugat Dumitru Alaiba.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?