Cazul Șor stiri: 594

Scandal într-un sat din Strășeni: Oamenii se plîng că le-au fost distruse culturile agricole

28 sep. 12:00   Societate
4832 0

Oamenii din comuna Voinova, raionul Strășeni, au ajuns la limita răbdării.

Aceștia se plîng că o mare parte din culturile agricole din curți sau de pe deal le-au fost distruse. Totul - din cauza unui sătean care deține zeci de animale și nu le poartă de grijă, transmite Noi.md cu referire la jurnal.md.

Oamenii spun că au solicitat intervenția autorităților, dar acestea doar au constatat existența problemei și nu au întreprins mare lucru. Responsabilii de la Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor au spus că investighează problema.

Oamenii din Voinova spun că, de mai bine de zece ani, sînt terorizați de un bărbat care își duce viața în inima satului și deține peste 40 de capete de animale, dar nu s-a îngrijit să construiască și un adăpost pentru acestea. Localnicii cer implicarea autorităților, deoarece caprinele, bovinele și cabalinele pătrund pe terenurile agricole și distrug toată recolta.

Victor Surdu, proprietarul animalelor, nu a dorit să discute cu reporterii.


Primarul interimar al comunei Voinova, Raisa Barbă, a spus că nu este în puterile ei să soluționeze problema. Asta pentru că proprietarul animalelor ar fi fost chemat la primărie, dar acesta se eschivează de la orice discuții.

„Chiar oamenii au dat în judecată. Au stricat culturile care le așteaptă de un an de zile. Au amendat și pe omul care a dat în judecată și judecata plătită, și pe domnul cu aceeași sumă de bani”, povestește primarul interimar al comunei Voinova, Raisa Barbă.

Poliția din Strășeni dar și responsabilii Direcției Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor afirmă că au fost informați despre acest caz și investighează problema.

„Poliția a intervenit ori de cîte ori a fost nevoie. În funcție de contravenția săvîrșită, au fost cazuri cînd a fost sancționat anume cu încălcarea regulilor de întreținere a animalelor de către polițiști. Dar au fost și cazuri cînd au fost redirecționate către Agenția pentru Siguranța Alimentelor”, spune șeful adjunct al INSP Strășeni, Diana Cotelea.

„Anul trecut a fost amendat de două ori privind nerespectarea regulilor de întreținere a animalelor, articolul 158 aliniatul întîi, apoi în 2021 tot a fost amendat”, menționează Șeful secției DRSA Strășeni, Petru Rusanovschi.

Primăria localității a și aprobat în luna iunie a anului curent o decizie prin care se interzice creșterea unui număr mare de animale în gospodăriile private.

Limita este de patru bovine, șase caprine și două cabaline. Chiar și așa, bărbatul nu se conformează deciziei, iar autoritățile locale spun că nu pot să-l constrîngă în vreun fel.

0
1
0
4
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?