Recolta de mere, mai mică cu 40% în acest an

12 dec. 2022,, 20:32   Societate
1836 0

În ultimii ani, se înregistrează o reducere constantă a suprafețelor de măr, prun și piersic, dar se plantează preponderent livezi superintensive care asigură recolte înalte de pe suprafețe reduse.

Informația a fost prezentată de către Iurie Fală, directorul Asociației Moldova Fruct, în cadrul Conferinței Naționale „Businessul Fructelor în Republica Moldova”, care s-a desfășurat în perioada 8-9 decembrie curent, transmite agrobiznes.md.

Astfel, suprafața livezilor de măr s-a redus cu 11,4% și este de circa 45.300 de hectare, de prun – cu 15,3% și este de 19.400 ha, de piersic – cu 23,6%, pînă la 4.900 ha. În același timp, ce se înregistrează o creștere la suprafețele de cais (+44%), cireș (+19,4%) și vișin(+14,7%).

„Aceste date denotă faptul că, producătorii de la noi își diversifică spectru de fructe cultivate, astfel diminuînd riscurile. Dacă e să comparăm cu recoltele globale, atunci observăm că producerea fructelor depinde covîrșitor de accesul la irigare/precipitații. Astfel că, în anii 2020, 2021, 2022 cînd în Republica Moldova s-a înregistrat secetă, recoltele au fost în scădere. Putem spune că lipsa irigării este una dintre principalele probleme ale sectorului, iar la noi majoritate livezilor nu sînt irigate”.

În ceea ce ține de recoltele obținute în acest an, Iurie Fală a menționat că am obținut o recoltă mai mică cu circa 40% – 405 mii tone de mere.


Din recolta nouă au fost exportate circa 38 de mii de tone. Sectorul de procesare a raportat prelucrarea a 240 de mii de tone, iar consumul intern este destul de redus, de numai 18 mii de tone.

Conform datelor disponibile, la data de întîi decembrie, în stocuri erau circa 105 mii tone de mere, care urmează a fi comercializate în perioada următoare.

„În prima jumătate a anului, am comercializat o cantitate mult mai mare, deoarece am avut o recoltă mai mare depozitată, dar tendința a fost în descreștere în a doua jumătate a anului, cînd am exportat de trei ori mai puțin decît în aceeași perioadă a anului precedent. Cu toate acestea, putem spune că este o tendință obișnuită deoarece în această perioadă se înregistrează o cerere mai scăzută, sperăm că aceste date se vor îmbunătăți odată ce vor începe sărbătorile de iarnă”.

Directorul Asociației a specificat că se atestă o diversificare a piețelor de desfacere foarte scăzută, ceea ce de fapt reprezintă o provocare pentru sectorul de producere a fructelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?