Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Care este situația cu privire la exportul merelor moldovenești

7 dec. 2022,, 17:45   Economie
2626 0

Potrivit datelor Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în noiembrie 2022 țara a exportat circa 7 mii tone de mere au.

EastFruit menționează că acesta este cel mai scăzut indicator al exporturilor din noiembrie din ultimii cinci ani, doar în 2020 a fost aproape de cel actual – aproape 8 mii de tone, dar atunci scăderea exportului a fost o tactică, cu speranța la livrări active în perioada de iarnă pe piața rusă la un preț mai mare. În aceeași lună a anului 2021, exporturile au fost unul record – 22,5 mii tone.

Direcția principală de export a merelor moldovenești în luna noiembrie a acestui an sînt țările CSI. Cu toate acestea, reprezentanții organizațiilor agricole consideră că nici pe piețele alternative situația nu este rea: exportul a aproape o mie de tone de mere pe piețele țărilor din Golful Persic și, cel mai important, peste 600 de tone - în România. Pentru luna noiembrie, cînd pe piața românească încă există mere locale și produse mai diverse/calitative din țările europene vecine – acesta este un rezultat bun pentru exportatorii moldoveni.

Comercianții exportatori nu prognozează un "trafic de mere" mare din Moldova în decembrie. Cea mai mare parte a consumatorilor de pe toate piețele în perioada sărbătorilor de iarnă trec la citrice și fructe exotice. Furnizorii nu exclud o creștere treptată, dar nu explozivă, și a exportului de mere "bugetare".

0
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?