COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Programarea la examenul auto pe bani, CNA anunță reținerea mai multor persoane

20 oct. 12:09   Societate
6460 0

Mai multe persoane, între care un angajat și un fost angajat al Agenției Servicii Publice, au intrat în vizorul CNA și al procurorilor sub suspiciunea că ar fi aranjat o schemă de corupție pentru eliberarea frauduloasă a permiselor de conducere, informează Noi.md

Potrivit actului de sesizare, aceștia ar fi manipulat sistemul informațional, prin intermediul căruia se efectuau programările urgente și ar fi influențat membrii comisiilor de examene în vederea eliberării permiselor de conducere, contrar normelor legale.

Mai exact, în cadrul investigațiilor s-a stabilit că un grup de persoane, atît din cadrul ASP, cît și din afara instituției, dar care aveau conexiuni cu funcționari din interior, ar fi pus în aplicare o schemă infracțională, în urma căreia obțineau venituri ilicite. Astfel, pentru programarea urgentă a candidaților, precum și pentru susținerea probelor practice, membrii grupului ar fi încasat de la solicitanții de permise sume cuprinse între 350 și 500 de euro pentru fiecare caz.

Pe parcursul perioadei de documentare, au fost identificate mai multe episoade de influențare a membrilor comisiei de examene, de programare urgentă a candidaților și de acceptare de mită pentru facilitarea procesului de eliberare a permiselor. Dosarul, care cumulează cel puțin 9 episoade, la această etapă, a fost pornit pe fapte de corupere pasivă, trafic de influență, cumpărare de influență, dar și corupere activă. În dimineața acestei zile, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au desfășurat percheziții la domiciliile bănuiților și au operat ridicări de acte de la ASP. În cadrul acțiunilor de anchetă, au fost ridicate telefoane mobile și alți purtători de informație pentru a fi supuse verificărilor.

Menționăm că, cercetările au demarat la 19 martie curent și au inclus măsuri speciale de investigație și de urmărire penală, în scopul identificării întregului cerc de suspecți. În prezent, bănuiții sînt audiați de CNA în vederea obținerii explicațiilor pe marginea faptelor imputate. Sunt audiate atît persoane publice, cît și intermediari și persoane care au oferit mită pentru obținerea unor beneficii ilegale.

Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă pedepse cuprinse între 5 și 10 ani de închisoare.

Reamintim că Noi.md a scris încă în ianuarie despre taxe ilegale pentru programarea la examenul auto de urgență. Atunci, Noi.md a scris că viitorii șoferi care își doresc să suțină examenul auto în regim de urgență pot face acest lucru doar prin intermediul unor persoane interpuse.

Informația, însoțită de probe, a fost adusă la cunoștința redacției Noi.md de persoane care au căzut pradă acestor scheme.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X