Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Procedura medierii judiciare va fi exclusă din Codul de procedură civilă

16 mar. 2022,, 14:00   Societate
2656 0

Codul de procedură civilă al Republicii Moldova va fi modificat. În acest sens, Guvernul a aprobat astăzi abrogarea Capitolul XIII1 din Cod, care se referă la medierea judiciară. Mai exact, este vorba de excluderea medierii judiciare obligatorii pentru cauzele civile.

„Deși scopul inițial era de a reduce volumul de muncă al judecătorilor și de a soluționa cazurile mai rapid, în timp, s-a constatat că această metodă alternativă de soluționare a litigiilor este ineficientă și nu a generat rezultatele pozitive. Mai mult, a avut consecințe negative asupra procedurilor civile și a volumului de lucru al judecătorilor și a cauzat tergiversarea cauzelor pendinte, fiind afectat accesul liber la justiție al justițiabililor. De exemplu, în ultimii patru ani, din numărul total al proceselor de mediere judiciară – circa 43.500 de cazuri, doar 1.165 s-au finalizat cu încheierea unei tranzacții. În restul litigiilor, procesele de mediere au încetat prin refuzul părților de a soluționa litigiul pe cale amiabilă, expirarea termenului sau renunțarea reclamantului la acțiune”, a argumentat secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

De asemenea, s-a constatat că procesele de mediere judiciară au o durată excesivă – între trei și nouă luni, ceea ce contravine Codului de procedură civilă, care prevede că termenul medierii judiciare nu poate depăși 45 de zile.

Proiectul de lege mai prevede dispoziția tranzitorie, conform căreia procesele de mediere judiciară neîncheiate la momentul intrării în vigoare a legii vor fi continuate și finalizate conform legii vechi. Însă, o parte sau ambele părți a litigiului vor putea solicita încetarea imediată a procedurii de mediere judiciară. În acest caz, instanța de judecată va emite o încheiere nesusceptibilă de atac cu privire la încetarea procedurii de mediere judiciară și va transmite dosarul instanței judecătorești pentru repartizare aleatorie unui alt judecător sau, după caz, unui alt complet de judecată. De asemenea, instanța de judecată va fi obligată să informeze părțile despre dreptul de a solicita încetarea imediată a procedurii de mediere judiciară. Astfel, va fi asigurată finalizarea procedurilor de mediere care vor fi în desfășurare la momentul intrării în vigoare a legii.

Excluderea instituției medierii judiciare obligatorii este o acțiune prevăzută în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?