Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Sergiu Caraman: Atunci cînd au plecat în masă toți judecătorii CSJ, asta a fost o lovitură puternică

22 oct. 2023,, 11:00   Societate
2504 0

Faptul că din sistemul de justiție din R. Moldova au plecat foarte mulți judecători este o problema gravă, consideră președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, care a vorbit mai multe detalii despre acest subiect în cadrul unui interviu acordat pentru Noi.md

Potrivit lui, principalul motiv care a stat la baza deciziilor de a renunța la funcții ar fi evaluarea „Pre-Vetting’

“Faptul că au plecat foarte mulți judecători este o problema gravă. Atunci cînd au plecat în masă toți judecătorii Curții Supreme de Justiție, asta a fost o lovitură puternică pentru întreaga țară. Deoarece, pentru ca o instituție să poată funcționa bine este nevoie de o memorie instituțională, adică, în această instituție trebuie sa existe cîteva persoane care au activat și anterior și pot păstra memoria aceasta instituțională. Situația la curte este așa cum este, colegii au plecat. Au plecat pentru că, bănuiesc eu, dar așa și este, politicul a introdus, ca consecință a nepromovării vetting-ului, niște sancțiuni foarte drastice, iar la CSJ noi am avut judecători care puteau în orice moment să obțină pensia. Politicul a decis ca, drept rezultat al nepromovării vetingului, acel judecător este eliberat din funcție, el nu mai primește pensia specială, nu mai primește îndemnizația care este egală cu salariul mediu pe care l-a primit, înmulțit la numărul de ani lucrați în sistem. Încă un moment foarte important a fost interzicerea de a deține anumite funcții pe o perioada foarte îndelungată. Pe de alta parte, nu poți să știi care va fi decizia luată de Comisia Pre-Vetting sau vetting”, consideră Sergiu Caraman.

Reeșind din aceste aspecte, nici unul din judecători nu aveam nici o certitudine că va promova evaluarea, asta deoarece sînt verificate un șir de aspecte, nu doar cel legat de integritatea judecătorului.

“După mine, trecerea unui poligraf ar fi mai simplu decît promovarea comisiei respective, pentru că aici totul era foarte subiectiv și nu știai la ce să te aștepți. Comisia întreba candidații dacă anterior au vîndut-cumpărat vreun automobil sau au întocmit un contract de schimb al unui automobil chiar și cu 10 ani în urmă, cerea să le prezinți contractul de schimb. Dar la noi în țară schimbul acesta era intuitiv și nereglementat, deci nimeni nu mergea la piață să vîndă un automobil și să perfecteze un contract de vînzare-cumpărare, se perfecta o procura și atît. Respectiv, nu aveai posibilitatea sa prezinți acel contract și nu știai cum va reacționa comisia. Și atunci, avînd în vedere chestiunea aceasta subiectivă, raportată la sancțiunile pe care le riscau, colegii au decis că este mai sigur să-și dea demisia, să obțină o pensie, să-și ia indemnizația și, ulterior, să aibă posibilitatea să se angajeze”, a spus Sergiu Caraman.

5
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?