X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Plahotniuc riscă extrădare: Curtea SUA a respins cererea sa de azil

15 iun. 2020,, 09:34   Societate
7092 2

Vladimir Plahotniuc, care a părăsit țara anul trecut pe fundalul schimbării guvernului, a cerut azil politic în SUA. Cererea sa a fost respinsă în baza plîngerii depuse la Curtea Federală a Statelor Unite, transmite Radio Svoboda.

În ianuarie, la patru luni de la depunerea cererii, lui Plahotniuc i-a fost anulaăt viza americană. Acest lucru s-a întîmplat după ce Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că "acțiunile corupte [ale lui Plahotniuc] au subminat supremația legii și au pus serios în pericol independența instituțiilor democratice din Moldova". Măsurile luate împotriva lui Plahotniuc înseamnă că nici el, nici rudele sale apropiate nu au dreptul să obțină viză americană, transmite currenttime.tv

Plahotniuc a intentat un proces de judecată la New York, argumentînd că interdicția de a primi viză l-a privat de "un proces adecvat de procedură privind cererea de azil și, astfel, îi expune viața și libertatea la un pericol grav".

În mai 2020, în Moldova oligarhul fugar a fost acuzat de delapidare în proporții deosebit de mari și se intenționează solicitarea extrădării acestuia din SUA. Declarația a fost făcută de Procurorul General al țării, Alexandr Stoianoglo.

În Moldova Plahotniuc este acuzat de crearea unui grup criminal, extorcare de bani și fraudă. Oligarhului i se incriminează, printre altele, legătura sa cu dispariția a peste 1 miliard de dolari (această sumă reprezintă mai mult de o zecime din PIB-ul anual al țării) din conturile celor mai mari bănci din țară în perioada 2012-2014.


Plahotniuc mai mulți ani a avut o influență semnificativă asupra politicii moldovenești, susținătorii săi fiind cea mai mare forță în coaliția de guvernare. Oponenții săi politici l-au acuzat de "privatizare" a țării, iar parlamentarii europeni au numit Moldova "un stat capturat". În iunie 2019, în țară a izbucnit o criză politică. Atunci blocul proeuropean de opoziție ACUM și Partidul Socialiștilor pro-rus al președintelui Igor Dodon, au creat o coaliție pentru a-i înlătura pe susținătorii lui Plahotniuc de la guvernare. Noul guvern a fost sprijinit de SUA, UE și Rusia. Drept urmare, Plahotniuc a plecat în grabă din Moldova.

La sfîrșitul anului 2019, Centrul Național Anticorupție a anunțat Centrul cooperare poliţienească internaţională din România, precum și Ambasada României, SUA și Marii Britanii în Moldova că Plahotniuc mai deține un pașaport moldovenesc pe numele lui Vladislav Novak.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?