X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Orașul Comrat nu va deveni capitala culturală a CSI în 2023

27 dec. 2022,, 10:45   Societate
3926 0

Comratul nu va deveni capitala culturală a Comunității Statelor Independente (CSI), așa cum s-a hotărît în 2021.

La mijlocul lunii decembrie, orașul rus Sankt Petersburg a fost declarat capitala culturală a CSI, deși ștafeta urma să fie luată de capitala Autonomiei găgăuze, Comrat.

Solicitat de Europa Liberă, serviciul de presă al Comitetului Executiv al CSI a precizat că ar fi primit o notă informativă din partea autorităților de la Chișinău, în care se spunea că R. Moldova nu-și poate asuma responsabilitățile legate de statutul de capitală culturală a CSI oferit Comratului. Serviciul de presă al Ministerului Culturii al Republicii Moldova nu a oferit un răspuns clar dacă ministerul a trimis sau nu acea notă către Comitetului Executiv al CSI.

Șefa Direcției cultură a Găgăuziei, Marina Semeonova, a aflat de la Europa Liberă că orașul Comrat nu va mai fi capitala culturală a CSI anul viitor, deoarece Ministerului Culturii nu a oferit nicio informație.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a refuzat să comenteze subiecul. Iar Serviciul de presă al Ministerului Culturii, fiind întrebat dacă a trimis acea notă informativă privind refuzarea statutului de capitală culturală a CSI pentru Comrat, a răspuns că ei nu pot decît să cofinanțeze astfel de programe.


După cum amintește newsmaker.md, în octombrie 2021, Consiliul șefilor de stat ai CSI a decis ca în 2023 Comratul să devină capitala culturală a CSI. La ședința Consiliului șefilor CSI a participat ărim-ministrul Natalia Gavrilița. Ea a subliniat că Republica Moldova apreciază legăturile din cadrul CSI și intenționează să le dezvolte. În același timp, potrivit lui Gavriliță, acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană face Moldova mai atractivă pentru partenerii din CSI.

După aceasta, Comrat a început pregătirea unui plan de acțiuni pentru anul 2023. Autoritățile locale așteptau ca în 2023 mulți oaspeți să viziteze Comratul. "Acest lucru va dezvălui potențialul nostru cultural și turistic și va fi reflectat de partenerii noștri și, prin urmare, trebuie să folosim această resursă la 100% pentru a promova atît Moldova și Găgăuzia, cît și orașul Comrat", a declarat la acea vreme Vitalii Vlah, șeful Departamentului Principal pentru Relații Externe al Găgăuziei.

De menționat că autoritățile discută acum dacă Moldova trebuie să se retragă din cadrul CSI. La 11 decembrie, Președintele Maia Sandu a declarat că ieșirea din CSI este un proces îndelungat, deoarece Moldova a semnat sute de acorduri în cadrul CSI, inclusiv acorduri bilaterale privind relațiile economice cu țările Comunității. "După analiză, va fi clar din ce acorduri ne retragem și care sînt actuale pentru relațiile noastre economice bilaterale cu alte țări. Trebuie să fim pragmatici și să abordăm acest lucru logic", a spus Sandu.
Și ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a declarat că nu vede niciun avantaj din participarea Republicii Moldova la CSI. Potrivit lui, autoritățile discută acum dacă Moldova se va retrage din Comunitatea Statelor Independente. Dar, de fapt, republica nu participă la ea nici economic, nici politic, a spus șeful Ministerului Afacerilor Externe.

4
1
0
0
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?