COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Nereguli pe piața farmaceutică din Moldova

Nereguli pe piața farmaceutică din Moldova

Numărul medicamentelor incluse în Catalogul naţional de prețuri de producător la medicamente s-a redus cu aproape 50%, iar riscul de discontinuitate de stocuri a crescut semnificativ.

Sînt cîteva dintre concluziile analizei pieţei farmaceutice din Republica Moldova, efectuate de Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale în perioada august-noiembrie 2019, notează Noi.md cu referire la unimedia.info.

AMDM, cu aprobarea Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecției Sociale, a solicitat o expertiză externă pentru a analiza impactul normelor legislative existente care reglementează formarea prețurilor la medicamente.


Mai exact, a fost analizat numărul și tipul de produse înregistrate în Catalogul naţional de prețuri de producător la medicamente, proces care a scos la iveală o îngustare majoră a pieței farmaceutice în ultimii 6 ani: dacă în 2013 erau înregistrate 6249 de medicamente, în 2019 numărul lor s-a redus cu 43%.

AMDM atenționează că tendința scăderii numărului de competitori prezenți pentru fiecare denumire comercială internațională (DCI) - 1-2 producători este la fel de îngrijorătoare și favorizează reducerea în continuare a stocurilor în cazul în care unul dintre producători decide să se retragă de pe piaţă.

Expertiza internă a ADMD a scos în evidență următoarele constatări:

1. Odată cu implementarea Catalogului, a scăzut numărul de producători disponibili pe piață, iar scăderile de preț de producător anunţate nu s-au tradus întotdeauna în prețuri mai mici pentru pacienți.

2 Escaladarea numărului de medicamente importate pare să fi creat multiple probleme în piață pentru agenții economici, nu în ultimul rînd competiție neloială;

3. Lipsa transparenței asupra formării prețului la medicamente.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load