Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

ANSA a efectuat controale în farmacii veterinare și magazine zoo

4 apr. 14:00   Societate
2290 0

Inspectorii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au anunțat astăzi, 4 aprilie, că în primele 3 luni ale anului au efectuat 20 de controale de stat: 18 planificate și 2 inopinate în farmacii veterinare și magazine zoo, notează Noi.md.

Potrivit ANSA, s-au constatat o serie de neconformități ce contravin normelor legislative și cerințelor privind dotarea și exploatarea unităților autorizate pentru deținerea, distribuția și eliberarea medicamentelor de uz veterinar. Pentru încălcărilele grave au fost aplicate amenzi în valoare totală de 60 mii lei.

Înălcările constatate de inspectorii ANSA:

  • Achiziționarea, păstrarea și comercializarea cu amănuntul a medicamentelor de uz veterinar neînregistrate în Registrul de Stat al medicamentelor de uz veterinar în farmaciile veterinare;
  • Desfășurarea activității farmaceutice veterinare în locuri neautorizate și comercializarea cu amănuntul a medicamentelor de uz veterinar în unităţi de comercializare a hranei pentru animale (magazine zoo);
  • Comercializarea medicamentelor de uz veterinar în farmaciile veterinare, de alte persoane decît medicul veterinar;
  • Eliberarea medicamentelor de uz veterinar fără prescripții de la medicul veterinare;
  • Deținerea şi comercializarea în farmacii veterinare a medicamentelor de uz veterinar imunologice (vaccinuri).

În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează că, desfășurarea activităților farmaceutice veterinare în locuri neautorizate (ex. în magazine zoo), se consideră o încălcare gravă a normelor sanitar-veterinare.

La fel, distribuirea și comercializarea medicamentelor de uz veterinar, neînregistrate în Registrul de Stat al medicamentelor de uz veterinar, generează riscuri majore pentru sănătatea oamenilor și a animalelor.


ANSA îndeamnă deținătorii de animale, medicii veterinari și farmaciile veterinare să se abțină de la achiziționarea medicamentelor de uz veterinar neînregistrate.

„Pe teritoriul Republicii Moldova activează 241 farmacii veterinare autorizate.Controalele planificate au fost demarate conform planului anual al controalelor de stat asupra activității de întreprinzător pentru anul 2024, aprobat prin ordinul nr.555 din 17.11.2022, iar controalele inopinate în baza petițiilor depuse de către cetățeni, în conformitate cu prevederile art.19 din Legea cu nr.131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător în domeniul farmaceutic veterinar și subdomeniul furajelor”, se arată în comunicatul emis de ANSA.

Inspectorii ANSA spun că vor continua controalele în scopul protejării sănătății umane și animale.

5
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?