COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Nemerenco: Pentru angajații nevaccinați ai ASP ar putea fi introdusă obligativitatea testării

20 oct. 07:18   Societate
1455 0

După angajații nevaccinați din sistemul educației, care sînt obligați să prezinte rezultatele negative ale testelor COVID-19 o dată la 14 zile, ar putea veni și rîndul angajaților Agenției Servicii Publice.

Ministrul sănătății Ala Nemerenco spune că în condițiile unei rate scăzute de vaccinare, testarea obligatorie a angajaților ASP ar duce la reducerea numărului de cazuri de COVID-19. În același timp, ministrul califică drept „echitabilă” decizia autorităților de a exclude indemnizația de 16 mii de lei pentru angajații din sistemul medical nevaccinați, care s-au infectat cu SARS-COV-2, notează IPN.

Ministrul Sănătății spune că, deși numărul zilnic de cazuri de COVID-19 este unul ridicat, la nivel național nu poate fi vorba despre instituirea unui lockdown. Potrivit oficialului, pentru unele categorii de angajați nevaccinați se examinează posibilitatea testării obligatorii și prezentarea rezultatelor negative la locul de muncă.

„La moment, nu ne putem aștepta la o situație critică de genul lockdown-ului. Dar CNESP ar putea veni cu unele recomandări pentru localitățile unde vor avea loc alegeri. Se examinează posibilitatea creării unor medii sigure în anumite instituții, acolo unde contactul cu clienții este foarte înalt și el pune în pericol atît sănătatea celor care activează în aceste instituții, cît și a clienților. De exemplu, Agenția Servicii Publice unde există un mare trafic de persoane. Discutăm despre propunerea testării, dar nu poate fi vorba despre obligativitatea vaccinului, sub nicio formă”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Ministrul spune că mai există angajați ai sistemului de sănătate care refuză vaccinarea, totuși statul nu mai este obligat să le achite acestora prejudicii financiare dacă se infectează, fiindu-le exclusă indemnizația de 16 mii de lei. Potrivit datelor oficiale, de la începutul campaniei de vaccinare peste 89% dintre lucrătorii medicali au schema completă de vaccinare, ceea ce a redus morbiditatea în rîndul acestora cu 85%.


„Este o echitate în raport cu pedagogii nevaccinați, cărora le-am cerut să se testeze. În acest caz este vorba despre personalul medical, nu despre medici, pentru că medicii sînt, în mare parte, vaccinați. Pe acest personal nevaccinat îl ținem în prima linie, el se comportă cum se comportă și încă îi mai achităm indemnizația. Este absolut incorect să utilizăm astfel banii statului. Dacă se întîmplă să se infecteze, noi nu ne mai asumăm acest lucru pentru că statul a oferit protecție sub formă de vaccin gratuit. Nu pot să cred că există medici care ar considera că vaccinarea este o acțiune care ar dăuna”, a mai spus Nemerenco.

Reamintim că vaccinarea antiCOVID-19 în Republica Moldova este una benevolă, potrivit ultimelor informații cetățenii nu se grăbesc să se imunizeze din diferite motive, printre care frica de vaccin.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X