X 
Arşiţa stiri: 178
Jocurile Olimpice stiri: 135
Transnistria stiri: 1412

Ministrul Apărării a spus din ce bani va fi cumpărat cel de-a doilea radar de monitorizare

28 feb. 15:31   Societate
2869 1

Radarul care a fost cumpărat de autoritățile de la Chișinău la sfîrșitul anului trecut este funcțional și își îndeplinește pe deplin misiunea de monitorizare a spațiului aerian.

Despre aceasta a menționat Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîii care a spus totuși că doar acest sistem nu este suficient așa că în țara noatră urmează să ajungă și alte radare cu capacități mai mari, notează Noi.md cu referire la moldova1.

„ Dacă cineva gîndește că un singur radar poate să rezolve întreaga gamă de activități pentru survolarea spațiului aerian, vreau să vă spun că nu este corect. Acest radar face parte dintr-un sistem din mai multe radare care ulterior vor fi în dotarea Armatei Naționale, îndeplinește sarcinile în corespundere cu caracteristicile acestuia”, a declarat Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării.

Potrivit șefului de la apărare, în prezent Armata Națională dispune de circa 20 de radare, doar că acestea sînt depășite. Astfel, pînă la sfîrșitul anului viitor în Republica Moldova urmează să ajungă următorul radar, care va fi procurat din fonduri europene, prin Instrumentul European pentru Pace, care va fi unul performant și va consolida capacitățile de monitorizare a spațiului aerian național.

„Suntem actualmente în discuții pentru achiziționarea altui radar care am menționat că va fi achiziționat prin fondurile externe, nu o să fie o povară pe bugetul statului cum se interpretează de mulți alții. O să semnăm contractele în următoarele săptămîni, dar numai tîrziu de sfîrșitul anului 2025”, a precizat Nosatîi.


Amintim că la sfîrșitul anului trecut, Republica Moldova a cumpărat un radar de tip Ground Master 200 cu o valoare de aproximativ 14 milioane de euro. De la începutul războiului în Ucraina, pe teritoriul țării noastre au fost identificate mai multe fragmente de rachete sau aparate fără pilot distruse de apărarea aeriană ucraineană. Ultimele incidente de acest fel au avut loc în această lună, cînd în apropiere de satul Etulia din sudul țării au fost depistate rămășițele unor drone, una dintre care avea 50 de kilograme de substanță explozibilă.

2
1
0
3
42

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав