Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Ministrul Apărării despre un nou radar pentru Moldova

12 apr. 13:00   Societate
2220 1

Cel de al doilea radar de monitorizare a spațiului aerian, care ar trebui să ajungă în Republica Moldova pînă la sfîrșitul anului viitor, va putea detecta obiecte de zbor de dimensiuni mai mici, dar și la o altitudine mai joasă.

Despre asta a anunțat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Radarul procurat din Franța anul trecut nu a putut detecta fragmentele de drone care au căzut de la începutul anului în apropierea mai multor localități din raionul Vulcănești, transmite protv.

„Am făcut specificările necesare ce ar permite detectarea și a dronelor care anterior nu erau așa de răspîndite și nu erau amenințări de prima importanță. Acuma se vede că dronele se folosesc în toate circumstanțele pentru a obține un oarecare efect și am încorporat aceste solicitări și în caracteristicele pentru radar.”

Totodată, Anatolie Nosatîi menționează că cel de al doilea radar va avea o acoperire mai mare a spațiului aerian.

„Aceste radare sînt pentru a avertizare timpurie, ulterior vor fi integrate în sisteme de intercepție, ceea ce nu va permite pericol pentru cetățeni. Actualmente reieșind din posibilitățile tehnice, financiare ne vom axa doar pe înștiințare, ulterior sau paralel lucrăm asupra identificării posibilităților de intercepție. - Cînd am putea să avem un astfel de sistem și cît ar costă aproximativ? - sîntem în proces, avem unele succese. O să înștiințez parțial despre acestea cît ține la secretul de stat.”


Cel de al doilea radar va fi cumpărat cu suportul Uniunii Europene și va costă circa 20 de milioane de euro. Anterior, în cadrul emisiunii În profunzime, Nosatîi afirmă că ministerul caută finanțare externă și pentru al treilea aparat de supraveghere aeriană, dar și pentru anumite sisteme de interceptare a aparatelor de zbor

3
0
0
1
57

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?