X 
Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Ministra Sănătății confirmă: Explozie de infecții respiratorii în R. Moldova

21 dec. 2022,, 09:30   Societate
2019 0

Explozie de infecții respiratorii în Republica Moldova. Ministrul Sănătății spune că spitalele raionale, cele municipale și republicane, dar și secțiile de reanimare ale acestora sînt pline de pacienți care luptă cu virozele.

Ala Nemerenco spune că boala se manifestă cel mai agresiv în cazul copiilor. Autoritățile fac apel la părinți să nu practice automedicația și să se adreseze la medic chiar de la primele simptome, notează IPN.

Ministrul Sănătății spune că valul de infecții respiratorii care face acum ravagii este o consecință a pandemiei COVID-19 și a regulilor stricte de izolare impuse în perioada pandemică. Potrivit șefei de la Sănătate, cei mai afectați de viroze sînt copiii cu vîrste cuprinse între 0-4 ani care nu au reușit să-și creeze o imunitate naturală la viruși.

„Spitalele sînt aglomerate. În spitalele raionale, municipale și republicane tot ce este cu profil pediatric a fost extins. Din contul unor secții au fost suplimentate paturile pentru viroze. Această situație a fost prognozată încă din perioada pandemiei de către specialiști, epidemiologi, deoarece am avut o perioadă de lockdown, de muncă online, de nefrecventare a grădinițelor, iar generația copiilor de la 0-4 ani sînt copiii care nu au cunoscut niciodată virozele și nu și-au format o imunitate naturală. Comparativ cu anul trecut, avem o creștere de 2,5 ori a tuturor infecțiilor respiratorii. Perioada debutului virozelor este octombrie, de la 3 octombrie și pînă la momentul actual s-au înregistrat 76 de mii de cazuri, atît la copii, cît și la adulți”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.

Ala Nemerenco spune că în cazul adulților cifra spitalizărilor este mai mică decît în cazul copiilor, totuși ministrul face apel la populație să se adreseze la medic pentru tratament specializat și să nu practice automedicația.


„Cazurile din acest an sînt destul de agresive, se instalează foarte rapid complicațiile, pentru că copilul nu are anticorpi și agresivitatea este mult mai mare decît în cazul unui copil cu imunitate. Cazuri letale nu avem, dar sînt pacienți internați în reanimare. sînt foarte încărcate secțiile de reanimare în toate spitalele unde ele există. Rugămintea este ca atunci cînd părinții observă simptome caracteristice unei simple răceli să se adreseze la medic, să țină copilul acasă ca să nu contacteze cu alți copii. Viroza se manifestă prin febră, ceea ce înseamnă că este o mare presiune asupra organismului. Dar inițierea unui tratament adecvat la timp, poate să micșoreze rata complicațiilor. La adulți situația este mai liniștită, nu fiecare caz ajunge la spital, dar avem comparativ cu anii trecuți mai multe spitalizări”, a mai spus ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății spune că printre complicațiile virozelor la copii sînt pneumoniile și bronhiolitele, iar din acest motiv Ala Nemerenco le-a solicitat părinților să nu refuze spitalizarea. Ministrul Sănătății spune că numai în ultimele zile au fost spitalizați aproape 1000 de pacienți cu viroze, cei mai mulți fiind copii.

0
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?