Transnistria stiri: 1443
Preşedintele stiri: 4063

Numărul bolnavilor de hemofilie în Republica Moldova, în creștere

18 apr. 14:00   Societate
2324 0

În Republica Moldova, sub supravegherea medicilor sînt 50 copii și 170 de maturi care suferă de hemofilie.

Datele au fost făcute publice de Ministerul Sănătății în contextul marcării Zilei mondiale a hemofiliei, notează Noi.md.

Potrivit MS, evenimentul are scopul de a informa și sensibiliza opinia publică cu privire la această maladie și alte tulburări hemoragice ereditare.

În țara noastră tratamentul pentru hemofilie se oferă gratuit, fiind achiziționat din sursele centralizate programate de către Ministerul Sănătății. Astfel, în anul 2024, au fost alocate 23,2 milioane de lei pentru procurarea factorilor de coagulare.

Totodată, în martie curent, a fost aprobat Programul național privind bolile rare pentru anii 2024-2028, în vederea asigurării accesului echitabil la diagnostic precoce, tratament și servicii de reabilitare pentru persoanele cu boli rare.


Realizarea programului va extinde cu 25% acoperirea tratamentului medicamentos specific și a serviciilor de reabilitare pentru mai multe boli rare, inclusiv hemofilia, comparativ cu anul 2023.

În Republica Moldova, copiilor cu hemofilie le este oferită asistență medicală în cadrul secției Hematologie a Institutului Mamei și Copilului, iar adulților – în Departamentul Hematologie al Institutului Oncologic.

1
0
1
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?